Zdrowa dieta powinna być przede wszystkim dobrze zbilansowana i opierać się na nieprzetworzonej żywności. Zbilansowana dieta to sposób odżywiania, który dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Do prawidłowego funkcjonowania każdy człowiek potrzebuje odpowiedniej ilości węglowodanów, tłuszczy oraz białek. Idealnym źródłem białka są właśnie jaja. Jakie jeszcze zalety wiążą się ze spożywaniem jajek?

Dlaczego warto włączyć jajka do swojego codziennego jadłospisu?

Jeszcze nie tak dawno popularne było stwierdzenie, że nie powinno się spożywać więcej niż 2 jaj tygodniowo, ponieważ zawierają dużo cholesterolu. Warto jednak zaznaczyć, że wyróżniamy dwa rodzaje cholesterolu – LDL, czyli ten niekorzystny, który blokuje tętnice, oraz HDL. Ten drugi pomaga w transporcie cholesterolu LDL i triglicerydów z tętnic do wątroby dla ich ponownego wykorzystania bądź wydalenia z organizmu. Okazuje się, że częste spożywanie jajek nieznacznie podnosi poziom cholesterolu LDL, ale HDL aż o 10%, co znacząco przemawia na korzyść jedzenia jaj. 

Ponadto jaja to bogactwo witamin i minerałów. Żółtka zawierają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K), a białka: D, B6, B12. Jajka to również rewelacyjne źródło wapnia, cynku, miedzi, żelaza, fosforu, potasu, a także kwasów omega-3, które korzystnie wpływają na rozwój mózgu i układu nerwowego. Dodatkowo spożywanie żółtka zapewnia organizmowi solidną dawkę luteiny, która chroni oczy przed promieniowaniem UV i wolnymi rodnikami. 

Spożywanie jajek przez kobiety w ciąży

Jaja są również rewelacyjnym źródłem choliny, czyli witaminy B4. Jest ona niezwykle istotna dla prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu, ale to kobiety w ciąży powinny szczególnie dbać o jej podaż. Cholina pełni istotną funkcję w procesie rozwoju mózgu i całego układu nerwowego płodu. Zapobiega powstawaniu defektów w jego obrębie i wpływa na prawidłową pracę w późniejszym życiu dziecka. Witamina B4 usprawnia przepływ krwi w łożysku i minimalizuje ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego. 

Jakie jaja warto kupować? 

By mieć pewność, że dostarczasz organizmowi niezbędnych substancji, warto wybierać jaja pochodzące ze sprawdzonego źródła. W Warszawie dostawą jajek zajmuje się hurtownia Eco Ovi. Szczególnie polecane są jaja oznaczane numerem 1, które pochodzą od kur z wolnego wybiegu, a także numerem 0, czyli z chowu ekologicznego. Niezwykle zdrowe, a zawierające dużo mniej cholesterolu, są jajka od kury zielononóżki. Osoby uczulone na białko za zgodą lekarza mogą spróbować wprowadzić do swojej diety jaja przepiórcze – ich białko jest lepiej przyswajalne, a także zawiera więcej tłuszczy nienasyconych.