Kapusta raczej nie kojarzy nam się z przesadnie zdrowym warzywem, co jest sporym niedomówieniem! Kapustowate są ważnym składnikiem diety człowieka, o czym być może w zalewie innych modnych warzyw, zapomnieliśmy. Dlaczego warto sięgać po kapustę o karbowanych liściach? Jest wiele augmentów przemawiających na jej korzyść.

Kapusta pekińska – warzywo pełne zdrowia

Kapusta pekińska to jadalne warzywo, które wywodzi się z rodziny kapustowatych, które znane są od wieków z prozdrowotnych właściwości. Kapusta pekińska jest wyjątkowa i jedyna w swoim rodzaju, doskonale nadaje się do wielu dań, a przy okazji jest naprawdę zdrowa. Zagłębiając się w temat, można zdziwić się, że takie niepozorne warzywo może zwierać w sobie tak dużo dobrych dla zdrowia składników. Co ciekawe, zastosowanie kapusty wykracza poza kuchenne progi i okazuje się być przydatna również w dolegliwościach bólowych i stosowana jest jako okłady. Kapusta pekińska przywędrowała do Europy w latach 50., jak można łatwo się domyśleć, z Azji, gdzie zjada się jej ogromne ilości na równi z inną popularną kapustną – pak choi.

Wygląd „pekinki” sprawia, że czasem określana jest również mianem sałaty, jednak jest pełnoprawną kapustą – ma owalne liście, które są mocno karbowane, a razem tworzą wydłużoną główkę. Liście mają kolor kremowo-zielone, a im bliżej środka tym barwa staje się mocniej żółta. Kapusta pekińska, jak inne kapusty, jest warzywem niskokalorycznym, a przy tym bogatym w mikroelementy pozytywnie wpływające na organizm człowieka. „Pekinka” jest więc tanim i łatwo dostępnym źródłem witaminzawiera spore ilości wit. C, które pokrywają niemalże polowe dziennego zapotrzebowania na ów składnik, a także witaminy podchodzące z grup A i B, beta-karoten oraz rutynę. Dzięki temu kapusta pekińska dobrze działa na ogólną odporność, dba o wzrok oraz skórę.

„Pekinkę” warto włączyć do diety również ze względu na minerały, których również nie zabraknie w kremowo-zielonych liściach. Spore ilości wapnia w połączeniu z witaminą K wzmacniają kości, potas działa dobrze na serce, a kwas foliowy jest niezbędny każdej komórce naszego ciała. I tak oto niepozorne warzywo, staje się doskonałym sposobem na dostarczenie niezbędnych składników odżywczych – nie potrzeba wcale drogich suplementów, wystarczy dobrze zbilansowana dieta, obfitująca w warzywa i owoce. Warto pamiętać tylko, że liście wewnętrzne i zewnętrzne różnią się od siebie składem chemicznym, dlatego najlepiej spożywać całą główkę – również z twardszymi częściami liści.

Kuchnia, a kapusta pekińska

Właściwości prozdrowotne i smakowe doceniają oczywiście Azjaci, którzy radośnie sięgają po popularną kapustę z równym zapałem, co my po cebulę. Poszatkowana drobno kapusta pekińska ląduje tam jako surowa przystawka, jak i pełnoprawny składnik zup oraz dań z woka. Koreańczycy z kolei upodobali sobie kapustę pekińską w postaci prozdrowotnego kimchi, które jest popularnym dodatkiem do praktycznie każdego dania. Kimchi to nic innego jak azjatycka wersja naszej kapusty kiszonej, z tym że towarzyszą jej inne warzywa oraz przyprawy – w tym duże ilości ostrej papryki i rzepy, więc smak jest wyjątkowy i nie do pomylenia z niczym innym. U nas kapusta pekińska doskonale sprawdza się jako surówka, którą warto spożywać przez cały rok, z naciskiem na  sezon jesienno-zimowy, kiedy to mamy organiczny dostęp do świeżych i wartościowych warzyw. Dzięki swoim składnikom pooprawia odporność i pomaga walczyć z infekcjami. „Pekinka” jest więc cennym warzywem, które warto włączyć do diety – jest tania i łatwo dostępna, trzeba tylko pamiętać, aby namoczyć ją przed spożyciem przez 30 minut w wodzie, aby wypłukać szkodliwe substancje stosowane w rolnictwie. Nie będzie to konieczne jeśli kupujemy warzywa i owoce od sprawdzonych dostawców jak Wilga Fruit, gdzie hodowane są na czystych terenach sąsiadujących z rezerwatami przyrody.