Warzywa i owoce stanowią podstawę zdrowej diety. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) każdy z nas powinien spożywać minimum pięć porcji warzyw i owoców w ciągu dnia. Szczególną grupę stanowią kiszonki, takie jak kiszone ogórki lub kapusta. Są one pełne witamin i minerałów, wzmacniają odporność, wspomagają układ pokarmowy, zwłaszcza po antybiotykoterapii.

Zalety kiszonek

Kiszonki to bardzo zdrowa i wdzięczna grupa produktów spożywczych. Niemal wszyscy wiedzą, że kiszona kapusta i kiszone ogórki zawierają duże dawki witaminy C, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i stanowi jeden z najsilniejszych antyoksydantów. Jednak to zaledwie początek ich wspaniałych właściwości. Oto kilka innych korzyści zdrowotnych, jakie dają kiszonki:

  • Są naturalnymi probiotykami. Probiotyki to mikroorganizmy, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną człowieka. Kiszonki są ich pełne! Probiotyki stanowią nieocenione wsparcie przed i po kuracjach antybiotykami oraz infekcjach bakteryjnych, choć tak naprawdę warto je dostarczać codziennie.
  • Bogactwo witamin i minerałów. Kiszone ogóreczki i kapusta to świetne źródło witaminy A, C, E, K, niektórych witamin z grupy B oraz magnezu, wapnia, fosforu, potasu.
  • Wsparcie przy odchudzaniu. Proces fermentacji zmniejsza w warzywie ilość cukru i kalorii, dlatego kiszonki to znakomity składnik diet odchudzających.
  • Przyspieszenie przemiany materii. Kiszonki także „podkręcają” przemianę materii i poprawiają trawienie. Osoby, które miewają problemy z układem pokarmowym, mogą je wyeliminować dodając do obiadu porcję kiszonej kapusty lub kiszone ogórki.

Jakby tego było mało, kiszonki świetnie smakują, pasują do wielu rodzajów dań w kuchni polskiej, są tanie i łatwo dostępne.

Dobra jakość to podstawa

Aby czerpać garściami z dobrodziejstw kiszonek, należy wybierać produkty wyłącznie dobrej jakości. O wysoką jakość swoich produktów dba firma Przetwórstwo spożywcze Piotr Krajniak z miejscowości Lipki Wielkie (województwo lubuskie). Oferta firmy obejmuje surówki wielowarzywne, kiszone ogórki, kiszoną kapustę, ziemniaki oraz krojone świeże warzywa (krojone w plastry, kostkę, słupki, wiórki lub inne kształty). Ogromnym atutem firmy jest wysoka jakość oferowanych produktów - warzywa pochodzą z własnego gospodarstwa, a pozostałe składniki pochodzą od sprawdzonych dostawców. Oferta firmy jest skierowana do hurtowni, marketów, sklepów, restauracji, firm cateringowych oraz zakładów produkcyjnych z terenów Województwa Lubuskiego oraz Landu Brandenburgia w Niemczech.