Warzywo znane także w potocznej mowie jako kapusta modra było uprawiane już w czasach starożytnych. Z czasem rozprzestrzeniło się z okolic Grecji i Rzymu do pozostałych zakątków świata. Jest nieodłącznym elementem staropolskich dań. Obecnie stanowi nieco mniej popularne warzywo na polskich stołach. Czerwona kapusta zawiera wiele cennych witamin oraz minerałów, które korzystnie wpływają na odporność organizmu, a także kondycję skóry i paznokci.

Pochodzenie czerwonej kapusty

Warzywo to znane było już w starożytnym Rzymie oraz Grecji, a więc jej pierwsze uprawy odbywały się w rejonie Morza Śródziemnego. Z czasem jej popularność rozpowszechniła się na cały świat. W Polsce stanowi podstawowy składnik wszystkich staropolskich potraw na ziemiach śląskich i wielkopolskich. Fioletowy kolor swoich liści zawdzięcza obecności antocyjanów – organicznemu związkowi chemicznego, które występuje także w soku komórkowym takich roślin jak między innymi: aronia, czarne porzeczki, bakłażany, winogrona.

Zdrowotne właściwości

Panuje błędne przekonanie o ciężkostrawności potraw z czerwonej kapusty. Winne są temu inne składniki dań, w których towarzystwie najczęściej serwuje się to warzywo, na przykład golonka lub boczek. Warto więc zachęcać klientów do zakupu tego warzywa i zaopatrzyć w nie swój stragan na przykład w hurtowni warzyw Macpol, znajdującej się w Macewie. Dzięki wielu zawartym składnikom odżywczym i minerałom posiada sporo właściwości, które korzystnie wpływają na ludzki organizm. Przede wszystkim ma działanie oczyszczające – pomaga w zwalczaniu wolnych rodników. To przyczynia się do spowolnienia procesu starzenia oraz zapobiegania zmianom nowotworowym. Ponadto skutecznie wzmacnia odporność organizmu, dzięki zawartości witaminy C. Ta aktywizuje białe krwinki, odpowiedzialne za walkę ze stanami chorobowymi. Zawarte w liściach antocyjany korzystanie wpływają także na wszelkie stany zapalne stawów, jak również artretyzm. Nie można pominąć także faktu, że czerwona kapusta stanowi naturalny probiotyk. Takie substancje sprzyjają eliminacji alergii, walce z otyłością, a także utrzymują w dobrej kondycji skórę i paznokcie.

Bogactwo witamin i minerałów

Czerwona główka zawiera o wiele więcej witaminy A w porównaniu do jej białego odpowiednika. Dzięki temu można zadbać o zdrowe zęby oraz zapobiec zwyrodnieniu plamki żółtej w oku. Jest także źródłem żelaza, potasu, a także witamin K, E, B1, B2, B6. Ponadto stanowi 85% dziennego zapotrzebowania na witaminę C i ma jej więcej niż pomarańcze. Zewnętrzne zielone liście czerwonej kapusty są bogate w kwas foliowy, dlatego warto je wykorzystywać do zup oraz sałatek.