Podstawowym elementem jadłospisu większości osób są wędliny. Stanowią nieodzowny składnik kanapek i różnego rodzaju przekąsek. Dlatego tez nie wyobrażamy sobie życia bez nich. Z drugiej strony jesteśmy świadomi faktu, że rynek wędliniarski zalewany jest dużą ilością produktów marnej jakości. W jaki sposób dokonać selekcji? Jak wybrać wędlinę dobrej jakości? O tym przeczytacie w poniższym artykule.

Na co zwrócić uwagę w składzie wędliny?

Dużo wędlin zawiera różnego rodzaju chemiczne dodatki, które tak naprawdę są dla naszego organizmu bardzo szkodliwe. W przypadku wędlin piękny wygląd absolutnie nie powinien być jedynym kryterium wyboru. O wiele bardziej miarodajne będzie zapoznanie się z jej składem. Wiele osób nie czyta etykiety umieszczonej na wędlinie. A przecież jest to dla nas cenne źródło informacji. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na ilość mięsa, jaka jest zawarta w 100 gramach gotowego produktu. Oczywiście im wyższa jest ta wartość, tym lepsza jakość wędliny. Bardzo istotną informacją jest zawartość białka zwierzęcego. Minimum przyzwoitości wynosi w tym przypadku 16%. Dosyć istotna jest również ogólna liczba składników, która została wykorzystana do produkcji wędliny. Im krótszy jest skład, tym jakość wędliny jest lepsza.

Czytając skład warto zwrócić uwagę na:

·         zawartość mięsa oddzielonego mechanicznie,

·         obecność aromatu dymu wędzarniczego,

·         obecność fosforanów

Znalezienie jednego z tych składników na etykiecie jest dla danej wędliny dyskwalifikujące. Podana w składzie zawartość białka sojowego, błonnika oraz skrobi ma przede wszystkim zwiększyć masę wędliny dzięki zatrzymaniu w niej wody. Dlatego najlepiej unikać produktów, które zawierają właśnie te składniki. Oczywiście długa lista dodatków z grupy „E”, a także gumy, pektyny i karageny to również składniki, które powinny wzbudzić naszą czujność.

Analizując skład wędliny warto pamiętać, że naturalna szynka składa się z mięsa, soli, przypraw i ziół. Dlatego najlepiej kupować wędliny o składzie jak najbardziej zbliżonym to naturalnej szynki.

Dlaczego wygląd wędliny też jest ważny?

Poza przeczytaniem składu na etykiecie należy też zwrócić uwagę na wygląd wędliny. Trzeba przy tym pamiętać, że prawdziwe mięso nigdy nie jest różowe i nie posiada idealnej struktury. To prezentowane w reklamach po prostu nie jest naturalne. Dobrej jakości mięso ma szarawą barwę. Jest niejednolite i pozbawione dziurek, które stanowią pozostałość po nastrzykiwaniu mięsa solanką. Dobra wędlina to sucha wędlina. Ponadto na jej przekroju powinny być widoczne włókna oraz przerosty tłuszczu.

Szukając dobrej jakości produktów warto skorzystać z oferty Zakładów Mięsnych WALDI z Grodziska Wielkopolskiego. Firma jest znanym i cenionym producentem wysokiej jakości mięs oraz wędlin. Wśród nich znajdują się również produkty wpisane na „Listę Produktów Tradycyjnych” Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.