Praktycznie każdy z nas codziennie je wędliny. Według statystyk każdego dnia jemy po około 100 g takich produktów, dlatego też warto zadbać o to, aby były one dobrej jakości. Wędliny możemy kupić dzisiaj wszędzie - w osiedlowych sklepikach, marketach oraz sklepach mięsnych. Niezależnie jednak od tego, gdzie zdecydujemy się na zakup, musimy zwrócić uwagę na kilka istotnych czynników. Co jest szczególnie ważne? Sprawdź!

Przeczytaj skład

Będąc w sklepie, zanim włożysz produkt do koszyka, powinieneś przeczytać skład wędliny. Bardzo wiele osób kupuje wędliny pakowane, a więc bez żadnego problemu możemy sprawdzić, co znajduje się w składzie. Skład wędliny powinien być krótki i zrozumiały - jeśli jest inaczej, to najprawdopodobniej producent wędliny “ulepszył” ją poprzez dodanie różnych konserwantów i polepszaczy smaku, a to oznacza, że nie jest to dobrej jakości wędlina. Jest to jeden z najprostszych sposobów na sprawdzenie, czy warto kupić konkretną wędlinę.

Spójrz jak wygląda

Podczas wyboru wędliny dużo osób wybiera te, które są wręcz idealne, bowiem wydaje się im, że są one najlepsze. Jest to bardzo duży błąd, ponieważ znakomicie wyglądają wędlina - czyli taka, która wręcz się świeci, najprawdopodobniej zawiera różne dodatki. Lepiej więc wybrać wędlinę, która nie prezentuje się atrakcyjnie, aczkolwiek wtedy mamy pewność, że jest to najwyższej jakości wędlina - taka, która nie zawiera niepotrzebnych konserwantów. Niemniej ważne jest to, jak pachnie wędlina. Bardzo często podczas zakupów mamy możliwość weryfikacji zapachu, dlatego warto go sprawdzić - jeśli zapach wydaje się być chemiczny lub po prostu nieświeży, to najlepszym wyborem będzie rezygnacja z zakupu danej wędliny. Niestety nierzadko zdarza się, że sklepy sprzedają mięso czy inne wyroby, które są już zepsute, dlatego też trzeba pamiętać o tym, aby sprawdzić wygląd i zapach produktu.

Niska cena - niska jakość

Każdy doskonale wie, że produkty najwyższej jakości są droższe. Dotyczy to również mięs i wędlin. Dlatego też podczas zakupu warto zainteresować się ich ceną. Jeśli jest ona zaskakująco niska, to możemy podejrzewać, że produkt został wzbogacony o tanie dodatki, które nie mają dobrego wpływu na nasze zdrowie. Wniosek z tego płynie taki, że lepiej wybierać droższe wędliny i mięsa, a co za tym idzie - mieć pewność, że takie wyroby będą dobre, a także nieszkodliwe.

Ponadto dobrze jest kupować wędliny i mięsa w sprawdzonych miejscach, a takim jest Zakład Przetwórstwa Mięsnego "DRĄG", który sprzedaje hurtowo i detalicznie wędliny, mięsa i podroby. Jak informuje właściciel firmy, nasze mięsa nie są nastrzykiwane na wydajność, a także nie stosujemy żadnych substancji, które miałyby przedłużyć ich świeżość i trwałość, dlatego też oferujemy produkty najwyższej jakości.

Podsumowując, choć wielu osobom wydaje się, że mięso to tylko mięso, to jednak bardzo ważne jest to, jakie kupujemy, bowiem od tego zależy bardzo wiele. Przede wszystkim, jeśli zjemy nieświeże wędliny czy inne produkty, to najprawdopodobniej będziemy zmagać się z zatruciem pokarmowym, dlatego tak ważne jest, aby wybierać jedynie wysokiej jakości wędliny i mięsa.