Mąka to najpowszechniejszy składnik, który znajdziemy w podstawowych, codziennych produktach, jak i w ulubionych potrawach. Bez mąki nie byłoby chrupiącego pieczywa, aromatycznej pizzy, makronu ani ciast, dlatego warto zwracać uwagę na rodzaj mąki, który stosujemy w kuchni. Jaka mąka jest zdrowa? Po czym to poznać? Sprawdzamy!

Jak powstaje mąka?

Sklepowe półki uginając się pod ciężarem różnego rodzaju mąk czekających tylko, aby wskoczyć do koszyka i domowych spiżarni. Mąka razowa, pszenna, żytnia, bezglutenowa, typ 450 czy 800 – czym to się różni i jaki ma wpływ na potrawy oraz nasze zdrowie? Okazuje się, że całkiem spore, więc dobrze jest wiedzieć co nieco w mącznym temacie, żeby umiejętnie wybierać produkty, które najlepiej służą naszemu zdrowiu. Na samym początku warto wspomnieć jak powstaje mąka i jak ten proces może wpływać na wartości odżywcze gotowego produktu. 

Mąka uzyskiwana jest ze zmielonych i oczyszczonych ziaren zbóż, kasz, nasion czy orzechów. Każda z nich posiada odmienne właściwości, smak i wartości odżywcze, dlatego warto stosować je zamiennie i nie trzymać się kurczowo tylko jednego rodzaju mąki. Dobrej jakości produkty dostarcza Młyn Przedpełce, który odznacza się długą tradycją sięgająca roku 1870! Niezależenie od surowca pierwotnego, ziarna przeznaczone na mąkę muszą zostać pozbawione zewnętrznej części łuski, a pozostałe bielmo jest mielone na drobny proszek, czyli mąkę. Stopień zmielenia jest określany za pomocą poszczególnych typów, które mówią kupującym jak bardzo oczyszczono ziarna z łupin. Im wyższy numerek na opakowaniu, tym mąka zawiera więcej pozostałości łuski, która jest wszak pełna dobrych składników, jak choćby błonnik, żelazo czy witaminy z grupy B.

Typ mąki, a zdrowie

Typ mąki opisuje system numerów od 0 do 2000, który pozwala dobrać odpowiednią mąkę do danego wypieku – nie każdy typ nadaje się tak samo dobrze do wypieków lub na makaron. Dla przykładu mąka na pizze powinna być pszenna oraz zmielona jak najdrobniej (typ 0), bo ma dużo glutenu, więc dobrze się klei i rośnie, a do wypieku domowego chleba warto kupić mąkę żytnią razową lub graham typ 1800, która sprawia, że wypieki są bardziej sycące, ale nie wyrastają tak dobrze, jak te z mąką pszenną. Najlepsze właściwości sprzyjające utrzymaniu dobrego zdrowia jest mąka pełnoziarnista lub razowa (czyli zmielona raz, typ 2000). Tego typu mąki są znacznie mniej oczyszczone, niż mąki rafinowane, dlatego zawierają więcej dobroczynnych składników jak choćby błonnik, minerały i witaminy. 

Warto nadmienić, że każda mąka może być pełnoziarnista, bo powstaje przez zmielenie całych ziaren – łuski, zarodka oraz bielmo. Mąki razowe, pełnoziarniste, a także te z ziaren innych niż pszenica, mają znacznie mniejsze ilości glutenu, którego co prawda nie trzeba się bać, jak ognia, ale warto ograniczać spożywanie i urozmaicić co nieco menu o inne typu mąki jak choćby te z kasz czy nasion.