Chyba największym wyzwaniem podczas pieczenia chleba jest wybór odpowiedniego rodzaju mąki. To właśnie ona jest podstawowym składnikiem i wpływa na smak oraz wartości odżywcze pieczywa. To sekret udanych wypieków, który oferuje Ci Młyn Ostrów Wlkp. Otwiaska. W jego asortymencie znajdziesz mąkę pszenną i żytnią dla piekarzy, cukierników czy dla pizzerii. Sprawdź, czym się charakteryzuje.

Mąka pszenna typ 450 tortowa idealna do wypieków

Jasna i sypka mąka pszenna typ 450 jest bogata w gluten i zawiera dużo węglowodanów, żelaza, wapnia i błonnika. Posiada rozmaite zastosowanie. Najczęściej wykorzystuje się nią do wypieku:

  • ciast biszkoptowych i francuskich;

  • ciasta pierogowego;

  • naleśników i gofrów;

  • pączków, kruchych ciastek.

Ciasto z mąki pszennej tortowej jest bardzo pulchne i szybko rośnie. Natomiast sama liczba 450 oznacza zawartość składników mineralnych, które powstają po zmieleniu ziarna. W mące typu 450 substancji mineralnych jest 0,45%.

Mąka żytnia typ 500 z młyna Ostrów Wlkp. Otwiaska

Mąką żytnia typu 500 stosowana jest do wypieku chleba mieszanego i żytniego. Robi się z niej zakwas chlebowy, żurkowy, a także makarony

– informuje pracownik młyna Ostrów Wlkp. Otwiaska. Od 1991 roku działa on na rynku młynarskim. W chwili obecnej posiada dwie filie. Jedną w Raszkowie, a drugą w Ostrowie Wielkopolskim.

W asortymencie młynu znajdziesz mąkę pszenną typu 500 dla cukierników oraz dla pizzerii. Natomiast otręby pszenne i żytnie to świetne uzupełnienie diety dla bydła i trzody chlewnej. Mąki pakowane są w workach polipropylenowych i papierowych w zależności od gramatury. Nie zawierają sztucznych polepszaczy i dostarczane są pod wskazany adres.

Mąka żytnia do prawdziwe źródło błonnika, który składa się z niecelulozowych polisacharydów. Bardzo skutecznie wiąże cząstki wody, a przy tym daje poczucie sytości. Co więcej, badania naukowe wskazują, że spożywanie mąki żytniej zmniejsza ryzyko chorób serca. Wyroby wyprodukowane na jej bazie warto włączyć do codziennej diety.