Makowiec japoński – jak zrobić i jak długo piec?

2019-11-21

Mak ma szerokie zastosowanie w kuchni. Tworzy się z niego najróżniejsze wypieki np. strucle z makiem czy rogaliki. Makowiec japoński to nazwa na ciasto z makiem i jabłkami. Aromatyczny i odpowiednio nasączony jest oznaką dobrego upieczenia. Tworzą go starte jabłka, mak, bakalie oraz dowolna polewa. Warto go przygotować z okazji spotkania rodzinnego lub z przyjaciółmi. Sprawdzi się również na świątecznym stole.

Makowiec japoński z jabłkami

Ciasto z makiem jest tak samo proste do wykonania, jak ciasto kukułka. Jest równie aromatyczne i świetnie się prezentuje na stole, szczególnie podczas świąt. Przepis na makowiec japoński wymaga następujących składników:

  • Mielonego maku: 300 g.
  • Kaszy manny: 6 łyżek,
  • Jaj: 6 sztuk,
  • Kostki do pieczenia: połówki,
  • Proszku do pieczenia: 2 łyżeczek,
  • Startych jabłek (np. szarych renet): 4 sztuk.

Dodatkowo przyszykuj cukier waniliowy i cukier puder, białą czekoladę i bakalie. Niektóre przepisy wymagają jeszcze masła (lub margaryny) oraz olejku np. migdałowego.

Wykonanie w 4 krokach:

  1. Nagrzej piekarnik do temp. 180°C. Sparz we wrzątku lub mleku mak, a potem odsącz przez sitko. Obierz owoce ze skórki i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Odciśnij sok.
  2. Proszek do pieczenia połącz z cukrem waniliowym i pudrem dzięki mikserowi i utrzyj. Po uzyskaniu puszystej masy dołącz po żółtku. Wymieszaj wszystko.
  3. Ubij pianę z białek, a do uzyskanej masy dodaj mak, kaszę manną i proszek do pieczenia. Zamieszaj, aż składniki się połączą.
  4. Dołóż starte owoce i ubitą z białek pianę. Ostrożnie wymieszaj. Posyp bakaliami.

Jak długo piec japoński makowiec?

Makowiec japoński z makiem z puszki lub uzyskany w inny sposób należy ułożyć na blasze do pieczenia. Blacha powinna mieć wymiary ok. 25 cm x 35 cm. Wyłóż ją papierem i piecz przez ok. 40-60 min w temp. 180°C po wyrównaniu warstw. Na blasze możesz także rozprowadzić mąkę lub margarynę. Prawidłowe ustawienie to grzałka góra-dół. W celu sprawdzenia, czy ciasto się dobrze upiekło, należy je przycisnąć. Jeśli stawia opór, to znak, że upiekło się prawidłowo. Następnie polej je polewą czekoladową. Na koniec pozostaw do ostygnięcia. Włóż w tym celu ciasto z makiem do lodówki.

O czym warto wiedzieć, przygotowując ciasto japońskie?

Placek japoński można ozdobić dowolnymi składnikami. Na dekorację sprawdzą się suszone morele lub jabłka, dowolne orzechy, migdały, a nawet skórka pomarańczowa. Można również go oblać polewą kajmakową lub czekoladową. Do pierwszej będziesz potrzebować ok. 100 ml śmietanki typu kremówka (30-36%) oraz wybranej czekolady (100 g). Do masy z kajmaku przydadzą się 2 łyżki miodu i kremowa śmietanka (36% - 125 ml). Alternatywą może być lukier. Stworzysz go z cukru pudru i soku z cytryny.

Przed upieczeniem makowca po japońsku opłaca się nasączyć wcześniej mak. Może być suchy lub zmielony. Najlepiej zrobić to poprzedniego dnia. Możliwe jest oczywiście przyrządzenie makowca japońskiego z gotowej masy makowej. Należy ograniczyć ilość cukru, bo często gotowe masy już go zawierają. Dobrze jest poza tym pomyśleć o odpowiednim pojemniku, który pomieści ciasto. Ułatwi to znacznie jego przechowywanie i przedłuży jego termin ważności. Chociaż przygotowanie ciasta z makiem wydaje się czasochłonne – trwa ok. 3 godzin – warto sprawdzić gotową receptę.