Wędliny goszczą na polskich stołach od setek lat i wiele osób nie wyobraża sobie bez nich ani jednego dnia. Niestety, w dzisiejszych czasach trudno znaleźć tradycyjne wyroby, które będą zawierały tylko naturalne dodatki. Przetwory mięsne z niektórych źródeł mogą być wręcz szkodliwe dla zdrowia! Dlatego warto postawić na sprawdzonych producentów wędlin, takich jak masarnia Malina z Lipek na terenie województwa mazowieckiego Na co należy zwracać uwagę, podczas zakupu?

Gdzie kupować?

Najgorszym pomysłem jest kupowanie mięsa i wędlin z nieznanego źródła. Bardzo często można znaleźć ogłoszenia osób, które oferują „domowe” wyroby, jednak zakup ich może być ryzykowny. Często mięso nie jest odpowiednio przebadane i może zawierać wiele szkodliwych składników lub być skażone pasożytami, czy też chorobotwórczymi drobnoustrojami. Nie warto kupować również wędlin z masowej produkcji, gdyż tego typu miejsca zwykle stawiają na ilość, a nie jakość. Najlepszym rozwiązaniem jest korzystanie z oferty niewielkich, tradycyjnych przedsiębiorstw. Przykładem może być Masarnia Malina która znajduje się w miejscowości Tetyń. Firma oferuje nie tylko regularną sprzedaż wędlin oraz skupem żywca.

Naturalny skład

Najważniejszym wyznacznikiem jakości wędlin i innych mięsnych przetworów jest ich skład. Powinien być jak najbardziej naturalny i zawierać wyłącznie bezpieczne składniki i przyprawy. Wiele zakładów produkcyjnych stosuje sztuczne polepszacze smaku i substancje konserwujące, które może i wydłużą trwałość produktów, ale wiele z nich ma właściwości kancerogenne. Im bardziej naturalny skład, tym lepiej. I choć niewiele osób o tym pamięta, sól jest wystarczającym konserwantem, który sprawdzał się w tej roli od tysięcy lat. Wędliny nie muszą zawierać w swoim składzie dziesiątek dodatków, żeby były smaczne. Liczą się umiejętności i oryginalne receptury.

Tradycyjne technologie produkcji

Duży wpływ na jakość wędlin ma również technologia produkcji. W dzisiejszych czasach często stosuje się zamienniki tradycyjnego wędzenia, poprzez wykorzystanie sztucznych aromatów. Niestety, również one nie pozostają obojętne dla zdrowia człowieka. Im bardziej tradycyjna technologia produkcji, tym zdrowsze wyroby. Proces powstawania różnego rodzaju wędlin powinien przebiegać w jak najprostszy sposób. Dotyczy to w szczególności kiełbas, do których używa się rozdrobionego mięsa i w przypadku gorszych zakładów produkcyjnych, często trudno zweryfikować, co tak naprawdę się w nich znajduje. Warto kupując wędliny po prostu spytać o ich szczegółowy skład.

Dlaczego warto wybrać wyroby z Masarni Malina?

Firma Kamili Osadnik działa od 2007 roku, a kiełbasy, szynki i wędliny, które sprzedaje to sprawdzony i pyszny sposób na cieszenie się tradycyjnymi polskimi smakami. W swoim asortymencie posiada także szeroki wybór mięsa surowego oraz wyrobów garmażeryjnych. Dzięki oświadczeniu i tradycyjnym metodom przygotowania, produkty z tej masarni oferują autentyczny smak, bez ulepszaczy smaku. Ich produkty przypadną do gustu największym smakoszom i najbardziej wymagającym osobom. Masarnia gwarantuje wysokiej jakości produkty oraz atrakcyjne ceny.