Świeży, chrupiący chleb posmarowany masłem, jedzony w babcinej kuchni to kulinarne wspomnienie z dzieciństwa wielu z nas. Na ten niepowtarzalny smak składał się wypiek z domowego pieca oraz masło ubijane ze świeżej śmietany. Dzisiaj nie musimy już robić tego własnoręcznie, ponieważ w sklepach i hurtowniach mamy dostęp do wysokiej jakości produktów mlecznych.

Jak powstaje dobre jakościowo masło i gdzie je kupić?

Wszyscy wiemy, że masło powstaje ze śmietany. Proces ten obejmuje jednak kilka mniejszych etapów. Śmietana potrzebna do produkcji masła otrzymywana jest w wyniku odwirowania mleka i zawiera wówczas około 35% tłuszczu. Następnie jest poddawana krótkiej pasteryzacji w celu zabicia bakterii i pleśni. Kolejne kroki stanowią: odgazowanie śmietany, czyli pozbycie się substancji mogących wpłynąć na nieprzyjemny aromat masła oraz jej ochłodzenie. Ostatnim i zarazem najważniejszym etapem jest proces zmaślania, czyli mieszania śmietany do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji masła.

Gdzie można kupić dobre jakościowo masło? Nie każdy z nas ma dostęp do wyrobów mlecznych wytwarzanych przez lokalnych rolników, na szczęście dzisiaj dobrej jakości produkty są sprzedawane w wielu ogólnodostępnych sklepach czy hurtowaniach. W Katowicach swoją siedzibę ma centrum sprzedaży hurtowej nabiału Milko,  zaopatruje swoich klientów  w artykuły mleczne, w tym w masła. Warto zwracać uwagę na to, gdzie kupujemy wszelkie produkty spożywcze mające wpływ na nasze zdrowie i korzystać z usług sprawdzonych dostawców.

Jakie cechy i wartości odżywcze ma dobre masło?

Wiemy już, jak wygląda proces jego powstawania, jakie zatem cechy powinno mieć dobrej jakości masło? Jako że jest ono produktem powstającym ze śmietany, dobre masło powinno być tłuste. Zawartość tłuszczu mlecznego musi wynosić minimum 82%. Warto podkreślić tutaj, że musi być to tłuszcz mleczny. Dodatek tłuszczu roślinnego sprawia, że masło staje się miksem tłuszczowym, czyli wyrobem masłopodobnym.

Masło dobrej jakości ma białawy kolor oraz mleczny zapach. Bezpośrednio po wyjęciu z lodówki jest twarde, przez co nie nadaje się od razu do smarowania chleba. Podczas roztapiania masła na patelni naszym oczom powinna ukazać się biała piana. To kilka cech odróżniających masło od np. margaryny.

Masło choć jest produktem tłuszczowym, ma sporo wartości odżywczych. Dostarcza organizmowi witaminy A i D potrzebne do prawidłowego rozwoju. Należą one do grupy witamin łatwo rozpuszczalnych w tłuszczach. Masło jest także źródłem kwasu linolenowego (CLA), który wykazuje właściwości przeciwnowotworowe i ogólnie prozdrowotne.
NAJWIĘKSZY WYBÓR MASŁA W ATRAKCYJNYCH CENACH TYLKO W MILKO!