Jeśli prowadzisz swój lokal gastronomiczny – niezależnie czy jest to mała restauracja, czy usługi gastronomiczne w trzygwiazdkowym hotelu, wiesz doskonale, że pierwszy łyk porannej kawy potrafi wywołać u klienta pełen radości uśmiech. Podobne odczucia zaobserwować możesz, serwując popołudniową herbatę w chłodny dzień. Wiesz więc, jak ważne są dla Twoich klientów te małe rytuały. A czy wiesz, ile możesz zyskać, zmieniając kawę i herbatę na lepsze?

Kawa czy herbata?

Kawa oraz herbata są, obok wody najczęściej zamawianymi napojami. Między miłośnikami obu tych napojów powstała nawet niepisana wojna o to, który z nich jest lepszy. I choć ekspertom do tej pory nie udało się stwierdzić, który z nich ma liczebniejszą rzeszę fanów, jedno jest pewne – klienci wolą wyroby lepsze jakościowo i wracają do miejsc, w których smakowały im podane napoje.

Z tego powodu, nawet jeśli głównym profilem Twojej działalności nie jest baristyka, warto zaopatrzyć lokal w kawy znane i cenione przez miłośników tego napoju. Mowa tu o kawach włoskich marek takich jak Lavazza, Musetti, czy Perlanera, które znajdziesz w asortymencie firmy Marco Caffe, od wielu lat zaopatrującej hotele, lokale gastronomiczne i firmy z różnych branży w wysokiej jakości napoje. Nie jest tajemnicą, że poza pizzą, pastą czy najlepszej jakości tkaninami, Włochy słyną na cały świat właśnie z najlepszej kawy. Być może warto zaproponować Twoim klientom niesamowite doznania smakowe, które pozwolą im przenieść się na chwilę do słonecznej Italii?

Miłośnicy herbat na pewno docenią z kolei napoje znanej i cenionej firmy Dilmah, słynącej z niepowtarzalnego aromatu. Ma ona w swojej ofercie zarówno klasyczne napoje, takie jak czarne herbaty (w wielu odsłonach), jak i wersje dla miłośników herbat aromatyzowanych czy naparów z liści. Choć wydawać by się mogło, że rytuał picia herbaty nie ma w naszym kraju zbyt wielu zwolenników, na pewno sprawia to przyjemność, zwłaszcza po ciężkim dniu.

Przygotowanie napoju jest kluczowe

Nawet najwyższej klasy towar, jeśli zostanie nieodpowiednio przygotowany i podany, może stracić na swojej wartości, a co najgorsze – walorach smakowych. Aby w pełni zadbać o swoich klientów, poza wysokiej jakości kawą, herbatą i oczywiście serwowanymi przez Twój lokal daniami, musisz zadbać również o odpowiednie urządzenia, niezbędne do ich przygotowania. W przypadku włoskich kaw najlepszym rozwiązaniem będzie inwestycja w nowoczesny ekspres do kawy oraz młynek, dzięki któremu klienci będą mogli się rozkoszować smakiem naparu ze świeżo zmielonych ziaren.

Pamiętaj również, że za smak napojów odpowiada także jakość wody, dlatego dobrym pomysłem może być inwestycja w filtr, który skutecznie ją zmiękczy i oczyści ją z chloru oraz osadów. Jeśli natomiast zatrudniasz pracowników uzdolnionych artystycznie, miłym dodatkiem do kawy jest latte art, czyli rysunek na piance, który wykonać można za pomocą specjalistycznego pisaka.

 

Niezależnie czy jesteś fanem kawy, czy herbaty, warto zadbać o to, by Twoi klienci podziwiali smak serwowanych napojów i z tęsknotą wracali do nich myślami… i nie tylko myślami.