Pieczywo od lat jest nieodłącznym elementem naszej diety. Rynek oferuje nam pieczywo różnej jakości. Bez problemu znajdziemy wyroby ulepszane substancjami chemicznymi, trudniej natomiast o wypieki korzystne dla zdrowia, przygotowywane według tradycyjnej receptury. W wytwarzaniu naturalnego pieczywa specjalizuje się Piekarnia Edma mająca siedzibę w Opolu.

Z jakich składników powstaje dobry chleb?

Skład pieczywa powinien być bardzo krótki i składać się z zaledwie kilku elementów. Należą do nich mąka, woda, sól oraz zakwas i drożdże. Przedstawiciel Piekarni Edma dodaje:

W przypadku mąki najlepszym wyborem będzie wariant pełnoziarnisty, który charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika oraz substancji odżywczych. Mąka pełnoziarnista jest dużo bardziej wartościowa od oczyszczonej mąki pszennej. Warto również sięgać po chleb, który zawiera zdrowe dodatki w postaci ziaren słonecznika, dyni, siemienia lnianego, orzechów czy płatków owsianych. 

W składzie pieczywa bardzo często można spotkać ocet, błonnik ziemniaczany i ekstrakt słodu jęczmiennego. Te elementy nie mają negatywnego wpływu na nasze zdrowie, wpływają jedynie na smak i konsystencję gotowego wypieku. Oferta Piekarni Edma obejmuje tylko wyroby najwyższej jakości, tworzone ze starannie dobranych, naturalnych i korzystnych dla zdrowia składników. W ofercie przedsiębiorstwa Edma znajdziemy pełnoziarniste pieczywo na zakwasie m.in. żytnie, orkiszowe, razowe, pszenne i mieszane.

Dlaczego warto wybierać naturalne pieczywo?

W recepturze pieczywa masowej produkcji często znajduje się szereg substancji, które mogą mieć negatywne oddziaływanie na nasze zdrowie i samopoczucie. Wśród składników niepożądanych wyróżniamy m.in. cukier, glukozę, syrop glukozowo-fruktozowy, różnego rodzaju stabilizatory oraz substancje zagęszczające. Obecność tych elementów ma na celu poprawę smaku oraz konsystencji gotowego wyrobu, jednak ich nadmiar w organizmie może powodować problemy zdrowotne. Zawartość cukru, glukozy lub syropu glukozowo-fruktozowego podnosi kaloryczność pieczywa, które może być przyczyną nadwyżki energii w organizmie, co skutkuje niepotrzebnym odkładaniem się tkanki tłuszczowej. Stabilizatory i substancje zagęszczające spożywane w nadmiernej ilości doprowadzają do problemów trawiennych, wywołując wzdęcia, biegunki lub bóle brzucha. W trosce o zdrowie klientów Piekarnia Edma oferuje tylko najwyższej jakości pieczywo z prostym i krótkim składem, pozbawionym zbędnych substancji chemicznych.