Jeszcze kilkanaście lat temu podroby, w tym także ozorki, gościły na naszych stołach znacznie częściej. Dziś co prawda potrawy z ozorków spożywane są nieco rzadziej, co jednak nie oznacza, że brak jest amatorów na potrawy i wyroby z ozorków, zwłaszcza na ozorki prasowane, wytwarzane w oparciu o tradycyjne receptury, których produkcją od wielu lat zajmuje się Zakład Przetwórstwa Mięsnego ARAD 2.

Kilka słów o ozorkach

Ozorki, czyli języki zwierzęce (wołowe, wieprzowe, cielęce), to potrawa, która posiada obecnie zarówno dość duże grono zagorzałych zwolenników, jak niemała grupę przeciwników. Nie da się jednak ukryć, że ozorki (zwłaszcza wieprzowe), zaliczane do podrobów, są wyjątkowo smaczne i stanowią jeden z najbardziej delikatnych kawałków mięsa, będąc jednocześnie doskonałą bazą do stworzenia wykwintnych dań głównych i dodatków, a także wyśmienitych wędlin, gdzie najlepszym tego przykładem są ozorki prasowane od Lisieckich wytwarzane przez Zakład Przetwórstwa Mięsnego ARAD 2. Warto przy tym pamiętać, że jak można dowiedzieć się od przedstawiciela firmy ARAD 2 –

Choć prawidłowo przetworzone i ugotowane ozory są już same w sobie kompletnym i smacznym daniem, to istnieje jednak wiele zróżnicowanych przepisów wykorzystujących to mięso, zaś jedną z najsmaczniejszych potraw z ozorków wieprzowych są prasowane ozorki w galarecie, dostępne w ofercie naszej firmy. Ich doskonały smak to wynik połączenia dopracowanego i sprawdzonego procesu produkcyjnego (opartego na technologii staropolskiej) z wykorzystaniem wysokiej jakości produktów (wysokogatunkowego surowca oraz przypraw naturalnych).

Dlaczego warto jeść ozorki?

Potrawy z ozorków, w tym także ozory prasowane od Lisieckich, oferowane przez Zakład Przetwórstwa Mięsnego ARAD 2, to nie tylko wyśmienite i delikatne dania, ale także źródło cennych dla naszego zdrowia składników pokarmowych. Warto bowiem pamiętać, że podroby, w tym także ozory wieprzowe, pod względem ilości składników odżywczych przypominają czerwone mięso. Są więc one bogate w żelazo, selen i cynk, a także w witaminy z grupy B (w tym witaminę B12) oraz witaminy PP (witamina B3, niacyna, kwas nikotynowy, które pełną ważne funkcje w naszym organizmie, gdyż są one odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, działanie obwodowego układu nerwowego oraz syntetyzowanie hormonów płciowych). Ozorki są również zasobne w tłuszcze (głównie przeciwzapalne kwasy omega 9), a dodatkowo stanową także bogate źródło białka. Warto jednak pamiętać, że ograniczyć spożycie ozorków powinny osoby otyłe, u których występuje zbyt wysoki poziom cholesterolu.

Ozorki wieprzowe, zarówno te podawane na ciepło, jak i te podawane na zimno (np. w formie prasowanej), stanowią smaczną i wartościową potrawę, którą warto wprowadzić do swojego jadłospisu. Oczywiście należy przy tym pamiętać, aby w wyroby z ozorków zaopatrywać się u doświadczonych producentów, takich jak Zakład Przetwórstwa Mięsnego ARAD 2, co będzie gwarancją doskonałego smaku oraz najwyższej jakości spożywanych podrobów.