Zdrowe odżywianie nie jest tożsame z wyeliminowaniem ulubionych produktów spożywczych z codziennej diety. Jeżeli zależy Ci na zbilansowanym menu, które zapewni Ci energię do działania, a jednocześnie pomoże zrzucić zbędne kilogramy, sięgnij po dobre pieczywo z piekarni Mikosz. Sprawdź, który chleb będzie najzdrowszym i najsmaczniejszym wyborem na śniadania i kolacje.

Chleb na zakwasie i z dodatkiem drożdży – poznaj różnice

Metoda wypiekania pieczywa na zakwasie polega na użyciu sfermentowanej mieszanki wody z mąką. Wyhodowane kultury bakterii działają podobnie jak drożdże, niemniej chleb ma nieco inną konsystencję – jest bardziej zbity i dłużej zdatny do spożycia.

Pieczywo wypiekane na drożdżach jest mniej wymagające w produkcji, a przez to tańsze. Warto przy tym zaznaczyć, że drożdże zawierają duże ilości witaminy z grupy B, fosfor, potas, żelazo i cynk. Co więcej, ułatwiają trawienie skrobi zawartej w mące

– wyjaśnia pracownik piekarni Mikosz.

Zdrowy chleb – jakie pieczywo wybrać?

Dobrym wyborem dla osób na diecie odchudzającej jest chleb orkiszowy, który zawiera duże ilości błonnika, witamin oraz składników mineralnych. W ofercie piekarni Mikosz znajdziesz także chleb żytni o obniżonym indeksie glikemicznym oraz bardzo dużej zawartości błonnika. Jeżeli poszukujesz produktów, które zapewnią uczucie sytości przez dłuższy czas, sięgnij po ciemne niebarwione pieczywo. Pomimo że wypieki żytnie są uznawane za zdrowsze od pszennych, warto sprawdzać także inne czynniki, takie jak sposób produkcji. Specjalista z Mikosz wskazuje, że chleb pszenny może być świetnym uzupełnieniem diety, jeżeli jest wypiekany z mąki orkiszowej, graham bądź razowej.
Uwaga! Całkowite odstawienie pieczywa może wywołać problemy z pracą jelit. Pamiętaj, że chleb to źródło węglowodanów i błonnika, czyli składników, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kupuj sprawdzone produkty z dobrej piekarni i ciesz się smakiem codziennych posiłków.