Podczas uroczystości weselnych na stołach zazwyczaj znajduje się tradycyjna wódka oraz wino. Czasami dostępny jest też bar, gdzie kelnerzy podają drinki. Natomiast piwo większości osób kojarzy się raczej z pospolitym alkoholem popijanym w barach i pubach, nie podczas eleganckiego wesela. Ale to już przeszłość! Piwo coraz częściej pojawia się także na weselach – wystarczy wybrać odpowiednie rodzaje i elegancko je podać. Jak to zrobić? Podpowiadamy!

Jakie rodzaje piwa podać na weselu?

Wódka to specyficzny trunek – nie każdemu smakuje i nie każdy może go pić. Warto więc podczas tego wyjątkowego dnia, jakim jest wesele, zapewnić swoim gościom różne możliwości wyboru. Doskonałą alternatywą dla wódki jest piwo. Oczywiście szeroka i różnorodna oferta dostępna na rynku sprawia, że wybór nie jest łatwy. Jednak decydując się na zaserwowanie na weselu piwa, warto postawić na to z najwyższej półki, a więc piwa rzemieślnicze i regionalne. Te wyróżniają się całym wachlarzem różnorodnych, niecodziennych smaków oraz unikatowymi recepturami stworzonymi przez niezależnych rzemieślników. Oprócz znalezienia ciekawych propozycji z lokalnych browarów dobrym pomysłem będzie także wybranie piw zagranicznych. Gdzie je znaleźć? Szeroki wybór piw zarówno pod względem ich rodzajów, jak i krajów pochodzenia oferuje  łódzka hurtownia Zofmar Bis.

Wybierz najlepsze gatunki

Skoro już zaproponujesz swoim gościom piwo, nie ograniczaj się do jednego gatunku. Jest to szczególnie ważne w przypadku piw kraftowych, które jak już zostało wspomniane, mają nietypowy smak. Warto więc dać gościom możliwość wybrania najbardziej odpowiadających im nut smakowych. Możesz postawić na najpopularniejsze gatunki, czyli m.in.:

  • IPA – piwo jasne o żywicznym lub owocowym aromacie, 
  • AIPA – piwo o łagodnych nutach zbożowych i cytrusowych lub kwiatowym aromacie chmielowym, o umiarkowanej goryczy, 
  • Stout –  najpopularniejsze piwo ciemne, zazwyczaj z wyczuwalnym z aromatem czekolady i kawy,
  • Witbier – piwo jasne o miodowo-zbożowym smaku, często z dodatkiem imbiru lub skórki pomarańczy.

Elegancki sposób na podanie piwa

Ostatnią kwestią pozostaje sposób podania piwa. Tutaj tak naprawdę wszystko zależy od Twojej indywidualnej wizji. W przypadku wesela rustykalnego możesz przygotować duże drewniane beczki lub inne pojemniki, które wystarczy wypełnić lodem i butelkami z piwem rzemieślniczym. Niektóre lokale mają możliwość serwowania trunków z kega. Wtedy dyskretnie ukryta beczka nie będzie rzucać się w oczy i nie zaburzy estetyki przyjęcia. Natomiast rozwiązaniem, które w ostatnich czasach cieszy się dużą popularnością, jest mobilny bar. Zazwyczaj wykonany z drewna prezentuje się bardzo elegancko i stanowi ciekawy element dekoracyjny.