Zielona herbata to popularny rodzaj tego naparu, który kojarzy się przede wszystkim ze zdrowiem i pozytywnym oddziaływaniem na organizm. Z pewnością nie można odebrać jej dobrych właściwości, jednak jak wszystko może także w niektórych okolicznościach szkodzić, dlatego warto zachować umiar i rozsądek w spożywaniu jej. O zaletach picia zielonych herbat opowiemy w dalszej części artykułu na podstawie produktów dostępnych w sklepie Demmers Teahouse w Warszawie.

Pozytywny wpływ zielonej herbaty

Jedną z podstawowych zalet zielonej herbaty jest zawartość dużej ilości przeciwutleniaczy, takich jak polifenole i katechiny. Ich działanie ma na celu przeciwdziałać wolnym rodnikom w organizmie, które mogą wywoływać powstawanie i namnażanie się komórek nowotworowych. Dodatkowe działanie przeciwnowotworowe w jej składzie wykazują także między innymi witaminy C, E, K, B oraz jony potasu i glinu.

Polifenole i aminokwasy mają także udział w poprawie funkcjonowania układu immunologicznego organizmu, co przekłada się na lepszą odporność przez wspomaganie procesów obronnych ciała i przeciwdziałanie rozwijaniu się infekcji. Dodatkową zaletą w tym wypadku jest także zawartość garbników, które działają wzmacniająco przy zwalczaniu infekcji.

Zielona herbata ma także udział w procesie odchudzania, dzięki temu, że aktywnie wspomaga przemianę materii. Dzieje się to dzięki zawartości kofeiny, witaminy B, a także wspomnianych już przeciwutleniaczy. Dodatkowo EGCG, czyli galusan epigalokatechiny ogranicza wchłanianie tłuszczów z pożywienia, a dodatkowo zwiększa ich zużycie w organizmie. Co ciekawe, napar z zielonej herbaty pobudza także enzymy trawienne, stymuluje funkcjonowanie wątroby, a dodatkowo działa moczopędnie, co przekłada się na pozbywanie się toksyn z organizmu.

Nie można zapomnieć także o działaniu hamującym odkładanie się złogów na ścianach naczyń krwionośnych, co wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego. Ponadto teina wpływa pozytywnie na umysł, przez pobudzanie i poprawianie zdolności do skupienia się i koncentracji.

Parzenie zielonej herbaty

Jeden z ekspertów w dziedzinie herbat ze sklepu Demmers Teahouse w Warszawie radzi:

Susz z zielonej herbaty powinno się parzyć w odpowiedni sposób, by móc w pełni skorzystać z jego właściwości. Największe znaczenie będzie tu miała temperatura, która w przypadku klasycznej zielonej herbaty powinna wynosić pomiędzy 70, a 80°C, co oznacza, że nie należy zalewać jej wrzątkiem bezpośrednio z czajnika. Najlepiej zaczekać kilka minut po zagotowaniu wody. Najlepiej byłoby zaparzać napar pod przykryciem, a po odpowiednim czasie wyjąć z niego liście.

Co ciekawe czas parzenia ma także wpływ na to, jak zielona herbata zadziała. Chcąc uzyskać efekt pobudzający, powinno się parzyć ją około 3 minut, a przedłużając ten proces do 4-6 minut uzyska się efekt uspokajający. Dodatkowo dobrze mieć na uwadze, że różne odmiany tej herbaty mogą potrzebować innej temperatury bądź też czasu do prawidłowego parzenia.