Czy wiesz, że zgodnie ze statystykami, większość z nas spożywa w ciągu roku nawet 74 kg mięsa? To dość spora ilość, dlatego nikogo nie powinien dziwić fakt, że coraz częściej w sklepach możemy kupić ekologiczne mięso, które jest znacznie lepsze. Według ekspertów jest ono smaczniejsze, a także lepiej wpływa na organizm człowieka aniżeli mięso kupione prosto z marketu. Jakie są najważniejsze zalety ekologicznego mięsa? Sprawdź to!

Co wynika z przeprowadzonych badań?

Co jakiś czas regularnie przeprowadza się badania, dzięki którym znamy nastawienie Polaków do mięsa. Zdecydowana większość z nich twierdzi, że spożywa mniej tego typu produktów, a niektórzy mają nawet w planach przejście na dietę, w której nie ma miejsca na mięso – wegetariańską. Jednak statystyki pokazują zupełnie co innego. Według nich każdy z nas nadal je duże ilości mięsa, a co więcej: podejrzewa się, że spożycie mięsa wciąż będzie wzrastać. Wszystko to dlatego, że ceny mięsa są niskie, a zarobki Polaków z rok na rok idą w górę.

Dlatego też warto wiedzieć, jakie wybierać mięso, aby móc się delektować jego najlepszym smakiem oraz, aby miało ono pozytywny wpływ na nasz organizm. Wszystkie te wymagania spełnia mięso ekologiczne – mówią o tym wyniki badań opublikowane przez British Journal Of Nutrition. Dzięki nim wiemy, że mięso eko zawiera nawet o 50% więcej kwasów omega-3 – a jak wiadomo, są one niezbędne w diecie każdego człowieka!

Mięso ekologiczne jest dużo smaczniejsze i zdrowsze!

Powyżej wspomnieliśmy już, że mięso pochodzące z hodowli ekologicznych jest znacznie zdrowsze. Wynika to z tego, że nie stosuje się żadnych antybiotyków i aktywatorów wzrostu i co równie ważne – zwierzęta karmione są naturalnym jedzeniem, a to natomiast przekłada się na znakomitą jakość mięsa. Istotną informację jest też to, że hodowla ekologiczna wygląda zupełnie inaczej. Chodzi tutaj oczywiście o to, że zwierzęta nie są zestresowane, ponieważ mają ciągły dostęp do wybiegów – w przeciwieństwie do tych, które żyją w hodowlach konwencjonalnych.

Jak informuje nas ekspert z firmy Polskie Eko Zagrody, nie mniejszą zaletą mięsa ekologicznego jest to, że jego smak jest pełniejszy. Mięso pochodzące z hodowli przemysłowej smakuje zupełnie inaczej – gorzej. Wystarczy raz go spróbować, aby zauważyć duże różnice. Warto tutaj jednak dodać, że czas przyrządzania mięsa z hodowli ekologicznej jest trochę dłuższy, co wynika z tego, że mięso jest twardsze.

Podsumowując, jak możemy wyżej zauważyć, mięso ekologiczne jest znacznie lepsze – zarówno jeśli chodzi o jego smak, jak i o wpływ na zdrowie. Dlatego też będąc w sklepie, warto się dobrze zastanowić nad tym, które wybrać – pamiętając o tym, że to, co jemy, ma ogromny wpływ na nasz organizm.