Korzystając z przepisów oraz spożywając potrawy z mięsa, warto wziąć pod uwagę to, co zalecają technolodzy żywienia. Wiele osób redukuje w swoim planie żywieniowym ilość spożywanego mięsa, co jest skutkiem wątpliwości dotyczących jego pochodzenia i wpływie produkcji na planetę i własne zdrowie. Jednak wybierając mięsa dobrej jakości i ze sprawdzonych źródeł, nie ma potrzeby rezygnacji z tego produktu.

Mięso dobrej jakości od firmy Publimar Sp.j.

Wysokiej jakości mięso cechuje się tym, że nie zawiera dodatków i wypełniaczy, co można sprawdzić na etykietach produktów. Realna jego zawartość w najwyższej jakości produkcie sięga niemal 100%. Wysokiej klasy jest również takie, które nie uległo inwazyjnemu przetworzeniu, a jeśli już zostało poddane jakiejś obróbce, to są to zabiegi, które nie pozbawiają mięsa składników odżywczych, jak na przykład wędzenie. Takie produkty można nabyć w specjalistycznych sklepach mięsnych czy hurtowniach, jak np. Publimar Sp.j. W przypadku zakupu w supermarkecie najlepiej jest zachować odrobinę ostrożności i zapoznać się z etykietą. Mięso dobrej jakości jest pożywne, jednak nie należy zapominać, iż nawet drób w zbyt dużych ilościach nie jest zalecany, gdyż może nawet zaszkodzić.

Kolor i zapach – czynniki, które wiele mówią o świeżości produktu

W dużych sklepach sieciowych niejednokrotnie można spotkać się z wielkimi przecenami, które bardzo kuszą klientów.

Nie ma żadnych przeciwwskazań do zakupu takich produktów, jednak zawsze trzeba sprawdzić termin przydatności, gdyż sklepowi zależy na tym, aby jak najszybciej pozbyć się konkretnego towaru, którego już niebawem nie będzie mógł sprzedać

 — podkreślają specjaliści z firmy Publimar Sp.j. Trzymając mięso w lodówce, jego zapach i kolor świadczą o jego świeżości. Zepsute mięso staje się zielonkawe lub sine, plasterki pokrojone w sklepie zaczynają się kleić, a zapach nie pozostawia złudzeń. W celu zwiększenia czasu świeżości takiego towaru zaleca się przechowywać go w zamrażarce.