Sklepowe półki uginają się pod ciężarem warzyw od polskich rolników. Niestety, wygląd i walory smakowe produktów z supermarketu zniechęcają do konsumpcji. Nic dziwnego, że coraz więcej osób szuka ekologicznej alternatywy i warzyw, które są nie tylko smaczne, ale i bezpieczne dla zdrowia. Sprawdź, co na temat polskich produktów rolnych mówi pracownik hurtowni Mag. Gdzie kupować najlepsze warzywa?

Zdrowe warzywa z polskich upraw rolnych – hurtownia Mag

Szukasz ekologicznych warzyw pozyskiwanych od lokalnych rolników? Zależy Ci na spożywaniu jarzyn, które wyrastały bez chemicznych oprysków i dojrzewały na słońcu? Większość hurtowników nie weryfikuje pochodzenia skupowanych produktów rolnych, dlatego tak ważny jest wybór hurtowni współpracującej ze sprawdzonymi rolnikami. Jak mówi ekspert z hurtowni Mag, wszystkie warzywa, znajdujące się w ofercie handlowej firmy są poddawane starannej selekcji. Sposób uprawy ma kluczowe znaczenie dla zachowania pełni właściwości odżywczych. Rośliny, które otrzymały zbyt dużo pestycydów i herbicydów, mogą zawierać związki przyczyniające się do rozwoju nowotworu. Równie groźne jest przenawożenie roślin obornikiem i zebranie w nieodpowiednim momencie.

Jak kupować dobre polskie warzywa? Praktyczne wskazówki dla klientów

Kupno zdrowych, świeżych i smacznych warzyw wymaga ostrożności. Podstawowym narzędziem służącym ocenie stanu roślin są nasze oczy. Idąc za radą pracownika firmy Mag, zawsze warto sprawdzić, czy warzywa nie zostały specjalnie spryskane i „udekorowane” woskiem. Klient kupuje oczami, dlatego wielu sprzedawców stosuje nieuczciwe triki reklamowe. Wybierając marchewki, ziemniaki czy buraki od lokalnych dostawców, pamiętaj, że drobne niedoskonałości – nieregularne kształty czy plamki, wcale nie świadczą o chorobie czy złym smaku. Dary ziemi nie są idealne, dlatego nie skupiaj się na atrakcyjnym wyglądzie, tylko kilku podstawowych kwestiach – jędrności, dojrzałości oraz braku oznak pleśni.