Wiele produktów posiada etykietę, informującą o tym, że produkt jest tradycyjny, jednak tylko część z oferowanych wędlin można uznać za smaczną i wykonaną w tradycyjny, swojski sposób. Niestety większość wyrobów wędliniarskich wytwarzana jest przemysłowo. Jak się okazuje, legendy, które mówią, co znajduje się w wędlinach tworzonych w ten sposób, wcale nie są wyssane z palca. Świadczy o tym niska jakość i kiepski smak wyrobów. Wielu producentów stawia na szybki zysk, oferując konsumentom produkty wędlinopodobne. Na co więc zwracać szczególną uwagę?

Wysoka jakość to podstawa

Mięso, a w tym wędliny, to produkty spożywcze, których produkcja wymaga wszelkich wymagań, aby dany wyrób odznaczał się wysoką jakością. Na jakość składają się takie cechy jak wartość odżywcza, przydatność użytkowa, sposób wyrobu oraz preferencje konsumenckie. Doświadczone, działające przez wiele lat hurtownie, takie jak Hurtownia mięsa Zbigniewa Czajki, oferują świeże, tradycyjne i wysokiej jakości produkty mięsne – w tym tradycyjne wędliny. Taka postawa buduje zaufanie klienta oraz dobre relacje z partnerami.

Najlepsze wędliny - jak prawidłowo je wybierać?

Wybierając tradycyjne, wysokiej jakości wędliny, zwróć szczególną uwagę na zawartość mięsa w produkcie. Jeśli wyrób jest przetworzony, wartość procentowa mięsa będzie znacznie obniżona. W przypadku wędlin ilość mięsa będzie podana na 100 gramów wyprodukowanego wyrobu.

Jeśli zależy Ci na spożywaniu wysokiej jakości wędlin, należy unikać takich produktów, na których nie widnieje informacja o składzie. Najlepsze wędliny składają się z mięsa i przypraw. Tym charakteryzują się właśnie wędliny tradycyjne. Zdarza się, że wędliny mają dodatek konserwacyjny, który uwzględnia przede wszystkim transport mięsa.

Jeśli napotkasz wędliny, które składają się z mięsa oddzielonego mechanicznie – wiedz, że produkt jest najniższej jakości, bowiem wyprodukowany jest ze zmielonych elementów, takich jak skóra, chrząstka, ścięgna i tłuszcz.

W przypadku wyboru dobrej jakości tradycyjnych wędlin cena ma również znaczenie. Zbyt tanie wyroby informują konsumenta o wątpliwej jakości produktu.

Wędliny można również przygotować samemu. Jeśli jednak czas nam na to nie pozwala, jak już wspomniano – warto skorzystać ze sprawdzonego źródła. Popularność slow-food stale rośnie, dlatego coraz łatwiej jest znaleźć lokalnego dostawcę, zajmującego się produkcją świeżych, tradycyjnych wędlin.