Produkcja jaj od kur  z wolnego wybiegu ma przewagę nad chowem klatkowym i ściółkowym, bo kury ze swobodnej  hodowli są mniej zestresowane, mogą być na świeżym powietrzu i wzbogacać swoją dietę o owady. Dzięki temu jaja, które znoszą, mają wyśmienity smak. Dostawa takich jaj dla odbiorców z branży gastronomicznej charakteryzuje się świeżością i terminowość, którą oferuje firma Delegs.

Co wpływa na jakość produkowanych jaj?

Na wysokie walory smakowe, a także zdrowotne jaj ma wpływ hodowla kur. W przypadku ich produkcji wszystkie elementy mają znaczenia: od karmy, którą jedzą ptaki, po ich dobrostan i zdrowie. Dlatego najlepsze zalety mają jaja od kur, które mają więcej przestrzeni, np. z firmy Delegs. Ich hodowla jest przeprowadzana w oparciu o wiedzę i doświadczenie. Ptaki nie są narażone na stres i mają kontakt ze światłem dziennym. Chodzą swobodnie, mają możliwość spożywania białka naturalnego, czyli dżdżownic i owadów, przez co jaja są bardziej wartościowe odżywczo i smaczniejsze. Według badań jaja od kur wolnego są nie tylko etyczne, bo nie narażają kur na zbędne cierpienie, ale też samo jajko charakteryzuje się wysoką zawartością składników odżywczych. Dzięki wyższej zawartości wapnia mają twardszą skorupkę, dzięki czemu nie pękają tak łatwo. Pod wieloma względami przewyższają jakością produkcję od kur z chowu klatkowego.

Dostawa jaj do branży gastronomicznej

Jaja są ważnym składnikiem spożywczym, dlatego w dużych ilościach są zamawiane do m.in. w branży cukierniczej, piekarniczej czy do restauracji. W przypadku realizacji dla branży gastronomicznej towar musi się charakteryzować świeżością,  by potrawy i wypieki miały dobry smak oraz terminowością dostaw, by nigdy nie zabrakło tego ważnego składnika do bieżących wyrobów. Najważniejszym wyznacznikiem przy zamawianiu jaj od sprawdzonego hodowcy jest jego dbałość nie o jak największą produkcję w jak najkrótszym czasie, tylko o to, żeby produkty były dobrej jakości. Hodowca wie, jak zadbać o kury, by jaja przez nie składane, spełniały oczekiwania klientów.