Mąka stanowi podstawowe wyposażenie każdej kuchni – zarówno w prywatnych domach, jak i w lokalach czy punktach gastronomicznych. To główny składnik ciast, pieczywa i makaronów. Na rynku dostępnych jest jednak wiele rodzajów mąki. Sprawdźmy zatem, jakie produkty oferuje Młyn Ostrów Wielkopolski – firma, która przemiałem zbóż zajmuje się od niemal 30 lat! 

Proces produkcji mąki

Mąka powstaje w wyniku mechanicznego rozdrobnienia ziaren wykorzystywanego surowca. Odbywa się to z zastosowaniem specjalistycznych maszyn rozdrabniających i odsiewających. Ważną rolę pełni oczyszczanie, czyli oddzielanie bielma od okrywy owocowo-nasiennej (podstawowej części ziarna). Produkty następnie są mielone i sortowane pod względem wielkości, po czym trafiają do kolejnego pasażu przemiałowego, gdzie proces ten jest powtarzany. Umożliwia to produkcję różnych typów mąki. Wybierając wyroby od Młyna Ostrów Wielkopolski, możemy być pewni najwyższej jakości, gdyż firma dysponuje nowoczesnymi maszynami, które gwarantują prawidłowy i sprawny przemiał zbóż. 

Typy i rodzaje mąki

Jedną z kategorii podziału tych produktów jest zawartość substancji mineralnych, które potocznie zwane są ,,popiołem’’. Typ 450 oznacza zawartość 0,45%, typ 750 – 0,75%, a typ 2000 określa 2,00% tych składników. Poszczególne typy różnią się także odcieniem. Mąka typ 450 jest najjaśniejsza, natomiast mąka typ 2000 – najciemniejsza. Różne rodzaje sprawdzą się do odmiennych zastosowań. W przypadku wypieku lekkich ciast najlepiej użyć mąk z najniższą zawartością popiołu - tzw. tortowych. Wyższe typy – na przykład 650 – będą za to odpowiednie do cięższych wyrobów, takich jak pączki, racuchy czy ciasta drożdżowe. 

Należy wspomnieć jednak o tym, że mąkę dzielimy także ze względu na rodzaj ziarna. Wyróżniamy mąki chlebowe i niechlebowe. Do niechlebowych zaliczamy m.in. mąkę jęczmienną, kukurydzianą czy ryżową. Produkty te są często wykorzystywane jako dodatek do mąk chlebowych, których szeroki wybór oferuje wspomniany Młyn Ostrów Wielkopolski. Znajdziemy tam m.in. mąki pszenne i żytnie, które będą idealne do produkcji pieczywa, ciast i makaronów. Jak informują sami specjaliści, ich wyroby słyną z naturalnego składu, który jest wolny od wszelkich sztucznych ulepszaczy. Wyróżniają się tym samym na tle towarów dostępnych w popularnych supermarketach. 

Młyn Ostrów Wielkopolski – doświadczenie i nowoczesność

Mąka w dużej mierze wpływa na smak i jakość wypieków, dlatego warto postawić na produkty z wyższej półki. Młyn Ostrów Wielkopolski to zdecydowanie godny zaufania producent. Działa bowiem na rynku od 1991 roku. Mimo to firma wciąż się rozwija – z uwagi na wzrastającą liczbę klientów konieczne było powiększenie powierzchni magazynowej. Obecnie przedsiębiorstwo posiada dwa młyny: pszenny w Ostrowie Wielkopolskim oraz żytni w Raszkowie. Swoje usługi kieruje zarówno do piekarni, jak i lokali gastronomicznych – na przykład pizzerii. W ofercie znajdziemy również artykuły przeznaczone dla rolników – otręby pszenne i żytnie, które stanowią korzystne uzupełnienie diety zwierząt hodowlanych.