Orzechy to produkty, na które w Polsce można zauważyć bardzo duże zapotrzebowanie. Nie tylko są one przekąskami, ale także składnikami ekskluzywnych dań, czy przepysznych deserów. Krajowa produkcja orzechów z roku na roku się zaś powiększa, choć nadal większy udział mają produkty importowane. Te są dostarczane do naszego kraju w dwóch wersjach: gotowych i opakowanych wyrobów oraz tych nieobrobionych. W drugim przypadku ważne jest wykorzystanie w dalszym przetwórstwie odpowiednich urządzeń.

Kombajn do orzechów

Przykładem nowoczesnych urządzeń do zbioru orzechów, są specjalistyczne kombajny, dedykowane do pozyskiwania z miejsc uprawnych orzechów laskowych. Tu warto wiedzieć, że na rynku można spotkać się z odmiennymi technologiami. Jedna z nich oparta jest o mechaniczne zbieranie orzechów przy użyciu poprzecznej szczotki. To ona pozwala zaś na błyskawiczne zbiory, a także oczyszczanie z liści, czy wysuszonej trawy. Najlepsze kombajny, mogą pracować zaś nawet w warunkach mokrych, co przy jesiennej aurze jest często spotykane.

Maszyna czyszcząca do orzechów

Kolejnym urządzeniem wykorzystywanym podczas przetwórstwa orzechów, są maszyny czyszczące. To one pozwalają oddzielić zbiory od takich elementów, jak piasek, kamienie, liście, trawa, kawałki gałęzi, drewno, czy puste łupiny. Istotne przy tym jest to, że system nowoczesnego oczyszczania, oparty jest o wykorzystanie powietrza, zamiast wody. Dzięki temu właściwe produkty, nie nasiąkają cieczą, nie tracąc swoje właściwości. Jeśli chodzi o standardowe wyposażenie maszyny do czyszczenia orzechów, należy wymienić: szczeliny wylotowe dla lekkich odpadów (liście, drewno i puste orzechy laskowe), panel elektryczny, wylot dla oczyszczonych orzechów, trójpunktowy układ zawieszenia, pojemnik na brudne owoce, kratę zabezpieczająca wialnię.

Suszarnia do orzechów

Kolejnym ważnym przetwórczym urządzeniem do orzechów włoskich, a także laskowych, są profesjonalne suszarnie. To one pozwalają nadać produktom ostatecznej jakości. Można porównać to do wsparcia ostatniego procesu dojrzewania orzechów. Aby były one chrupiące, muszą bowiem wyróżniać się niskim poziomem zawartości wody w swojej strukturze. Suszarnie do orzechów, a także inne maszyny branżowe, w tym urządzenia do sadów leszczynowych, gwarantuje m.in. firma GALOPPER GROUP Agaty Błaszak.

Łuskarka do orzechów

Jak sama nazwa wskazuje, łuskarki do orzechów służą przede wszystkim do oddzielania łupin orzechów od części jadalnych. Jest to zatem jeden z ostatnich przetwórczych procesów, który znacznie wpływa na jakość produktów. Istotne jest bowiem to, aby łuskarka była przystosowana do pracy z różnej wielkości orzechami. Tu należy wspomnieć o kalibrownicach. Kalibrowanie jest bowiem niezbędne dla dokładnego łuskania, podczas którego łupina rozpada się na małe kawałki, a jądro orzecha pozostaje w maksymalnym stopniu nienaruszone.