Jesienna aura sprzyja spędzaniu czasu w domu z gorącą kawą i dobrą książką. Zwykłe espresso doczekało się jednak specjalnej odmiany. Głównym składnikiem jest dynia, która odpowiada za jesienny i aromatyczny smak napoju. Pumpkin Spice Latte z dodatkiem dyni wykonasz samodzielnie w domu. Gotowa recepta na dyniowe latte z syropem lub musem? Znajdziesz ją w naszym artykule!

Przepis na Pumpkin Spice Latte

Pomarańczowe warzywo ma szerokie zastosowanie w kuchni. Na stołach można spotkać zupę z dyni, kremy, serniki czy inne ciasta. Szczególnie cenny jest jego miąższ. Dlatego na jesienno-zimowe wieczory sprawdzi się dyniowe latte, którą można zakupić w wielu popularnych kawiarniach. Jej przygotowanie nie jest zbytnio skomplikowane. Do podstawy dyniowej będziesz potrzebować mielonych przypraw: imbiru (pół łyżeczki), cynamonu (1 łyżeczkę), goździków (1/4 łyżeczki) lub gałki muszkatołowej (1/4 łyżeczki).

Lista składników na domowej roboty Pumpkin Spice Latte zawiera również:

  • espresso – maksymalnie 35 ml,
  • syrop klonowy –2 łyżeczki (ewentualnie: miód, cukier trzcinowy lub brzozowy),
  • mleko – 150 ml,
  • dyniowe purée – 1 łyżka,
  • cynamon – szczypta do smaku.

Sposób przygotowania: na początek wymieszaj wszystkie składniki i stwórz przyprawę dyniową. Następnie zaparz espresso w maszynce. Podgrzej mleko i spień np. spieniaczem do mleka. Ważne: W przypadku używania ekspresu, pomiń czynność podgrzewania. Wymieszaj następnie purée z cukrem lub syropem klonowym. Dodaj 2/3 łyżeczki dyniowej mieszanki. Dolej ok. 2 łyżki mleka i rozmieszaj. Całość przetrzyj przez sitko (na grubych oczkach) i przelej do wcześniej przygotowanej wysokiej szklanki. Zapełnij ją resztką mleka. Wlej ostrożnie po jej boku espresso najlepiej cienkim strumieniem. Przyprósz dla ozdoby odrobiną cynamonu. Dokładnie wymieszaj. Dynowie latte domowej roboty jest gotowe do picia!

Porada: jako zamiennik dla espresso możesz użyć zaparzonej w kawiarce kawy. Nie ma takiego intensywnego smaku jak przygotowana w specjalnym ekspresie. Należy zachować przy tym odpowiednie proporcje tj. 5-7 g zmielonych ziaren na 100 ml wody.

Dyniową kawę można również połączyć z musem z dyni. Wystarczy 100 g warzywa, łyżeczka oleju kokosowego, szklanka mleka (zwykłego lub kokosowego), odrobina cynamonu, łyżka miodu, kawa, śmietanka typu kremówka oraz przyprawa do piekarnika.

dynia kawowa

Jak zrobić syrop do kawy?

Aromatyczny korzenno-dyniowy syrop stworzysz z mieszanki przypraw mielonych: imbiru, cynamonu, wanilii i gałki muszkatołowej. Zagotuj wszystko, a potem zmniejsz ogień. Całość pozostaw na ogniu przez 5 min. Odstaw do ostygnięcia na kwadrans. Gotowy syrop do kawy dyniowej przecedź przez wyłożone gazą sitko. Pozostaw jednak fusy. Dociśnij, żeby na sitku pozostały wszystkie przyprawy. 

Wskazówka: przed przelaniem możesz rozcieńczyć marynatę wodą. Połącz masę ze skondensowanym oraz słodzonym mlekiem i wymieszaj, aż się rozpuści. Możesz do mieszanki dodać ponadto dyniowe purée. W tym celu wymieszaj ze wszystkim lub zmiksuj całość np. blenderem. Na koniec posyp dowolnym rodzajem cukru. Syrop przechowuj w lodówce.

Z czym podawać Pumpkin Spice Latte?

Po wymieszaniu i przelaniu do wysokiej szklanki lub filiżanki dyniowy napój kawowy jest gotowy do wypicia. Najlepiej podawać go od razu. Możesz ozdobić napar bitą śmietaną i innymi przyprawami np. cynamonem, sproszkowanym imbirem czy startą gałką muszkatołową. 

Na deser do dyniowej latte możesz zrobić ciasteczka maślane. Potrzebne będą: pszenna mąka tortowa (2 szklanki), cukier puder np. trzcinowy (pół szklanki), masło (200 g) oraz brązowy cukier. Uformuj z mąki, cukru i masła masę na ciasto. Podziel na 4 małe porcje i ukształtuj z nich rulonik. Zawiń w spożywczą folię i wstaw calość do zamrażalnika na ok. 30 min. 

Po tym czasie rozsyp na płaskim talerzu trochę cukru. Na drugim wylej ½ szklanki chłodnej wody. Wyjmij z zamrażalnika ruloniki. Zamocz je w wodzie, a potem obtocz w cukrze. Pokrój na plasterki o szerokości ok. 0,5 cm. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na niej pokrojone ciasto. Piecz przez maks. 10 min w piekarniku w temp. ok. 200°C. Podawaj z kawą z dyni. Smacznego!

Zobacz też: Przepis na pyszny obiad albo deser - placki z dyni.