Drożdże są jednym z najważniejszych składników każdego wypieku. To one odpowiadają za puszystość i wielkość produktu, dlatego powszechnie stosuje się je w cukiernictwie oraz piekarnictwie. Nie tylko wykorzystują je profesjonaliści, ale także niemal każdy z nas podczas pracy w kuchni. Jakie rodzaje drożdży znajdziemy w ofercie Lallemand Polska?

Drożdże świeże i suche

Właściwości drożdży pozwalają na ich szerokie wykorzystanie podczas różnego typu wypieków. Dzielimy je na dwa typy – świeże oraz suche. Poza różnicą w formie oraz wyglądzie inny jest także sposób ich wyrabiania. Drożdże suszone nie wymagają aktywacji, więc można od razu dodać je do innych składników. Natomiast w przypadku świeżych konieczne jest przygotowanie rozczynu, który dopiero później mieszkamy z innymi produktami. Oba produkty są jednak całkowicie naturalne i nadają się do każdego wypieku. Kluczowe jest dobranie odpowiednich proporcji, dzięki czemu otrzymamy oczekiwany rezultat.

Drożdże do wypieków profesjonalnych

Profesjonaliści do pieczenia wykorzystują specjalistyczne produkty, dzięki którym jakość gotowych produktów jest znacznie wyższa. Jak sugeruje pracownik Lallemand Polska, najlepszy wybór to PANATURA® FORTE, czyli skoncentrowana pasta o wyrazistym aromacie. Dzięki niej w zupełności można usunąć chemiczne dodatki, a co więcej zapewnia ona większą wilgotność i objętość pieczywa. Dzięki wykorzystaniu wysokiej jakości drożdży wyrób pozostaje świeży na dłużej i smakuje znacznie lepiej. Warto wspomnieć, że można zastosować je zarówno w metodzie pośredniej, jak i bezpośredniej wytwarzania ciasta.