Koniec lata i początek jesieni to czas, kiedy można wykorzystać resztki owoców i warzyw. Okres jesienny sprzyja sporządzaniu przetworów, jednak kiszone ogórki czy marynowane śliwki to nie jedyny pomysł. Zamiast popularnych czerwonych pomidorów, można wykorzystać w kuchni także ich zieloną odmianę. Chociaż nie są w pełni dojrzałe, można z nich przyrządzić przystawkę lub smaczny dodatek do głównego dania. Sprawdź pyszne przepisy na sałatkę z zielonych pomidorów.
Jak zrobić sałatkę z zielonych pomidorów?
Jedną z propozycji jest sałatka z zielonych pomidorów i papryki. Wszystkie składniki potrzebne do jej przygotowania można znaleźć w każdym sklepie spożywczym. A są to:
- zielone pomidory – 3 kg,
- czerwona i żółta papryka – ½ kg,
- biała cebula – 1 kg,
- sól – ok. 8 łyżek,
- cukier – ok. 1,5 szklanki,
- 10% ocet – 300 ml,
- przyprawy: angielskie ziele, laurowe liście i biała gorczyca.
Przygotowanie:
Warzywa dokładnie umyj i odsącz. Pozbądź się szypułek oraz uszkodzeń na skórce. Pokrój w drobne plasterki i posyp 6 łyżkami soli. Dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki.
Następnie po upływie maks. 2 dni zagotuj wodę zmieszaną z cukrem, octem i solą. Pokrój cebulę w „piórka” i umieść w gorącej marynacie. Całość gotuj przez ok. 4-5 min. Wylej na odpowiednie rozmiarem sito warzywa i odcedź z solanki. Później umieść zielone pomidory w zalewie z cebulą. Dodaj do tego wcześniej oczyszczoną i pokrojoną w paski paprykę.
Wymieszaj powstałą sałatkę i pozostaw na małym ogniu. Odgrzewaj pod pokrywką przez pół godziny i od czasu do czasu mieszaj. Później pozostaw do ostudzenia, a po upływie 12 godzin przełóż sałatkę do słoiczków. Zalej marynatą i dodaj maks. 3 kulki angielskiego ziela, szczyptę gorczycy i mały listek laurowy.
Po zakręceniu słoików sałatkę można włożyć do piekarnika i ogrzewać przez maks. 35 min w temp. 130°C. Ciekawą propozycją jest sałatka z zielonych pomidorów na ostro. Zamiast zwykłej papryki dodaje się papryczkę chili z pestkami i pieprz.
Sałatka z zielonych pomidorów i ogórków
Kolejnym pomysłem jest sałatka z zielonych pomidorów i ogórków. Do jej przygotowania będą potrzebne takie artykuły spożywcze, jak:
- zielone pomidory – 2 kg,
- ogórki – 2 kg,
- cebula – 1 kg,
- marchewka – 1 kg,
- przyprawy: sól i pieprz,
- do zalewy: 1 szklanka cukru, 1 szklanka octu i 4 szklanki wody.
Przygotowanie:
Sposób przygotowania jest bardzo prosty i nie wymaga dużo pracy. Pokrojone na plasterki i osolone warzywa odkłada się na dobę. Po tym czasie należy odsączyć sok, a całość podgrzewać we wrzącej wodzie zmieszanej z octem. Gotować tak przez maks. 10 min. Powstały sos trzeba przecedzić przez sitko. Następnie zagotować przez chwilę wraz z resztą i przełożyć do słoików. Na koniec należy wszystko pasteryzować przez 15 min.
Sałatka z zielonych pomidorów z marchewką
Sałatkę z zielonych pomidorów z marchewką sporządza się z takich składników jak:
- 60 dag cebuli,
- 45 dag marchwi,
- 2 kg zielonych pomidorów,
- 15 dag korzeni pietruszki,
- 5 ząbków czosnku,
- na sos po jednej szklance cukru i octu 10%, 2 łyżki soli oraz 1 l wody,
- przyprawy: 1 łyżeczka gorczycy, ziele angielskie oraz czarny pieprz,
- do przystrojenia słoików: gałązka koperku i dwa laurowe liście.
Przygotowanie:
Umyj, osusz i pokrój w talarki pomidory. Obierz cebulę i marchewkę oraz opłucz je. Następnie pokrój na krążki. Dodaj do tego obrany i pokrojony w plasterki czosnek.
W następnej kolejności przelej do większego rondla ocet, wodę oraz dodaj sól i cukier. Zagotuj zalewę i dodaj do niej warzywa i resztę przypraw. Potem trzeba wszystko wymieszać i gotować przez ok. kwadrans.
Umyj pietruszkę i osuszoną i pokrojoną dodaj i wymieszać z resztą. Do słoików włóż liście laurowe i koperek i przełóż do nich całość. Zakręć i pasteryzuj przez 15 min. Po ostudzeniu umieść w chłodnym pomieszczeniu.
Smacznego!