Odpowiednia oprawa podczas rodzinnych świąt Bożego Narodzenia jest niezwykle ważna. Wobec tego powinno się przygotować 12 tradycyjnych dań. Na świątecznym stole nie może przy tym zabraknąć klasycznych sałatek na święta. Oto przepisy na 5 prostych przystawek na Wigilię wraz z listą potrzebnych składników i sposobem wykonania. Warto je wcześniej przygotować w domu.

Zestaw I. Propozycja z jajkiem, śledziem i buraczkami

Do tej sałatki z majonezem wymagane są: 4 jajka, 6 łyżek majonezu, 1 pęczek szczypiorku, 2 sztuki buraczków oraz kilka płatów śledzi. Obierz buraki i owiń folią. Następnie piecz w piekarniku w temp. 180°C przez maks. 60 min. Pozostaw do ostudzenia, a potem zetrzyj na grubych oczkach na tarce. Odsącz śledzie i usuń olej. Następnie pokrój w niewielką kostkę. Podobnie zrób z jajami. Umieść na salaterce pokrojone śledzie i nałóż majonez. Dodaj starte buraczki i powtórz krok. Na polane majonezem składniki dołącz warstwę jajek. Nałóż majonez, a potem posyp szczypiorkiem. Podawaj schłodzone np. z pieczywem ze sprawdzonej piekarni.

Zestaw II. Tradycyjna sałatka jarzynowa

Na żadnym świątecznym stole nie powinno zabraknąć sałatki warzywnej. Zawiera: marchewki (6 sztuk), kartofle ( 6 sztuk), piestruszkę (2 korzenie), kiszone ogórki, jajka (maks. 4 sztuki), seler (1 średniej wielkości), kukurydzę i groszek (po 1 puszce), majonez, musztardę, jabłka (2 sztuki) oraz pieprz i sól do smaku. Ugotuj warzywa. Ostudź i obierz ze skórek. Pokrój w niedużą kostkę, a potem dodaj jajka z pokrojonymi ogórkami i jabłkami. Dołóż pozostałe składniki, a potem majonez, musztardę i przyprawy. Wymieszaj i wsadź do lodówki. Tego rodzaju prosta sałatka na Święta Bożego Narodzenia może również zawierać gotowaną szynkę, natkę pietruszki i połówkę selera.

Zestaw III. Sałatka z kurczakiem

Podobnie jak sałatka z zielonych pomidorów, należy do sprawdzonych i uniwersalnych poczęstunków. Potrzebne składniki to: pieprz, sól, majonez, zielony groszek (1 puszka), kukurydza (1 puszka), ryż (1 opakowanie) i wędzone udka z kurczaka. Sałatkę na Wigilię wykonasz, gotując najpierw ryż, a potem odsączając z zalewy zielony groszek i kukurydzę. Następnie pokrój w drobną kostkę mięso. Dorzuć kukurydzę, groszek i ryż. Wymieszaj składniki z majonezem. Posyp pieprzem i solą, a potem starannie wymieszaj. Na koniec ozdób wedle uznania np. koperkiem.

Zestaw IV. Śledzie w oleju

Do zrobienia sałatki śledziowej będziesz potrzebować:

  • Śledzi w oleju spożywczym. Ok. 12 płatów.

  • Groszku konserwowego. 1 puszki.

  • Jaj. 6 ugotowanych na twardo sztuk.

  • Ogórków konserwowych. 8 sztuk.

  • Majonezu. 7 łyżek.

  • Cebuli. 2 sztuk.

  • Papryki konserwowej (czerwonej bądź żółtej). 4 połówek lub 2 w całości.

Przygotowanie sałatki na Boże Narodzenie zacznij od pokrojenia na paski śledzi. Cebulę i ogórki pokrój w kostkę, a paprykę w drobne paseczki. Po pokrojeniu jajek w kostkę posól je. Rozprowadź majonez i wymieszaj wszystkie składniki.

Zestaw V. Z makaronem ryżowym i kalafiorem

Ostatnią propozycją jest sałatka z makaronem ryżowym. Lista składników obejmuje: makaron ryżowy (lub drobny – 100 g), kalafior, paprykę, ser, ogórki (kiszone bądź  konserwowe – ok. 5-6), majonez (4 łyżki), koperek, natkę pietruszki oraz przyprawy: sól i pieprz. Przygotowanie: Podziel kalafiora na drobne cząstki. Gotuj na parze przez maks. 7 min. Pozostaw do ostygnięcia. Ugotuj makaron i ostudź. Pokrój w kostkę paprykę i ser, a ogórki na plasterki. Wymieszaj wszystko. Polej majonezem, natką i koperkiem. Dopraw, a następnie przechowuj w lodówce. Nada się nie tylko podczas Wigilii, ale jest też dobrym pomysłem  lunch do pracy.