Sałaty to doskonały dodatek do różnych dań i sałatek, a ponadto stanowią pożywne urozmaicenie kanapek. Warto po nie sięgać, ponieważ zawierają dużą ilość składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Na rynku poza najczęściej spotykanymi sałatami, jak sałata masłowa, czy lodowa, dostępne są także mniej znane odmiany, na przykład sałaty shizo i radicchio. Dowiedz się, do jakich potraw można dodawać sałaty.

Jakie odmiany salat są dostępne na rynku?

Salaty występują w wielu różnych odmianach. Najbardziej znane to sałata masłowa, sałata lodowa, nazywana również sałatą kruchą, sałata pekińska, a także sałata rzymska. Inne popularne odmiany to sałata karbowana (kędzierzawa) czerwona i zielona, radicchio, roszponka, rukola, czy sałata dębolistna. Nieco rzadziej występujące, ale bardzo wartościowe sałaty to mizuna czerwona i zielona, mangold, musztardowiec, czy shizo. Szeroki wybór tych produktów oferuje np. dostawca warzyw Golden Fruits z Gdańska.

Do jakich potraw można dodać sałatę?

Sałata, w zależności od odmiany, pasuje do wielu różnych potraw. Sałata masłowa doskonale uzupełnia zdrowe przekąski w postaci kanapek, a sałata lodowa idealnie komponuje się w lekkich sałatkach z serami, na przykład serem feta. Sałata pekińska bardzo często wykorzystywana jest natomiast do dań ciepłych, jak zupy, czy makarony z warzywami. Sałaty to ważne świeże warzywa dla restauracji oraz hoteli, ponieważ stanowią istotny składnik wielu potraw znajdujących się w menu.

Dlaczego warto jeść sałatę?

Sałaty stanowią bogate źródło wielu składników odżywczych, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Zawierają m.in. chlorofil o właściwościach bakteriobójczych oraz przyspieszający regenerację naskórka, przeciwutleniacze opóźniające procesy starzenia się i chroniące przed nowotworami, a także witaminy z grupy B, C, E oraz kwas foliowy. Dodatkowo spożywanie sałaty zmniejsza wchłanianie tłuszczów i cukrów, zwiększa odporność, poprawia trawienie oraz wspomaga pracę układu nerwowego. Sałaty są zdrowe, smaczne, a dodatkowo wpływają na estetyczny wygląd potrawy. Na rynku dostępnych jest ich wiele rodzajów. Wszystkie są wartościowe, ale ważne jest, aby były świeże. Z tego powodu należy korzystać z produktów od sprawdzonych dostawców.