Cielęcina to mięso młodych cieląt, które ma doskonałe walory smakowe. Jest ono chudne i niskokaloryczne. Posiada niski poziom nasyconych kwasów tłuszczowych. Warto zaznaczyć, że jeśli przyjmowane są one w nadmiarze, mogą powodować miażdżycę, czy też chorobę niedokrwienną serca. Zawiera ono również potas, sód, żelazo, fosfor. Ubojnia cieląt Skad prowadzi sprzedaż tego mięsa. Posiada kategorię A. Z tego artykułu dowiesz się o nim więcej. 

Kto powinien jeść mięso cielęce?

Mięso cielęce ma prozdrowotne działanie. Szczególnie polecane jest dla osób, które dbają o swoje zdrowie. Każdy kto stara się utrzymać wymarzoną sylwetkę, również warto, aby je jadł. Nie jest ono bowiem wysokokaloryczne. Mogą również je spożywać kulturyści.

Znajduje się w nim duża ilość białka

– mówi specjalista.

Najbogatszym źródłem składników mineralnych i witamin jest wątroba. W mięsie cielęcym jest także kwas linolowy, który działa bakteriobójczo. Ponadto również hamuje rozbwój miażdżycy. Warto wiedzieć, że najwięcej kalorii ma łopatka, a najmniej udziec. Zawartość cholesterolu tego produktu wynosi ok. 71 mg na każde 100g. Powinien on być spożywany również przez kobiety podczas ciąży. Jest on lekkostrawny i delikatny. Cielęcina jest pozbawiona włókien. Ma delikatny smak. Można w Skad Sp.j. Anna, Halina, Jan Dziądziak zakupić ją w półtuszach oraz rozebraną na elementy. Uwielbiana jest ona przez smakoszy. Idealna dla gości.

Jak rozpoznać, że mięso cielęce jest wysokiej jakości?

Mięso powinno mieć kolor intensywnie różowy. Ponadto również musi być wilgotne z wierzchu. Oczywiście istotny jest także świeży zapach. Warto wiedzieć, że w cielęcinie nie wykształcają się międzymięśniowe warstwy tłuszczu. To ze względu na wiek ubijanych zwierząt. Najlepiej kupić ją od sprawdzonej firmy z doświadczeniem. To mięso ma wysoki poziom potasu, cynku, magnezu. Te dwa ostatnie wspierają układ immunologiczny. Niacyna usprawnia metabolizm oraz pomaga usunąć nadmiar cholesterolu. W cielęcinie znajduje się także tauryna i glutaminy.