Warzywa są niezastąpionym źródłem wielu substancji odżywczych, witamin i minerałów. Są doskonałym źródłem błonnika, czyli włókna pokarmowego. Można z nich przygotować wiele surówek i sałatek, które są idealnym dodatkiem do obiadu lub przekąską pomiędzy głównymi daniami. Nie zawsze jednak starcza nam czasu na codzienne ich przygotowywanie, dlatego warto sięgnąć po gotowe wyroby oferowane przez Przetwórstwo przemysłu spożywczego Dagmara Cieślak. Zobacz, jakie surówki i sałatki oferuje nam ten producent i jakie są ich wartości odżywcze.

Zdrowe i smaczne surówki

Istnieje wiele pomysłów na surówki obiadowe, mogą być przygotowane z różnych warzyw. Gotowe surówki oferowane przez Przetwórstwo przemysłu spożywczego Dagmary Cieślak powstają na bazie starannie wyselekcjonowanych składników i tradycyjnych receptur. Są przygotowywane przez pracowników codziennie rano, tak aby świeże trafiły do klienta. Gotowe surówki to rozwiązanie, które zadowoli wielu z nas, gdyż skraca czas na przygotowanie obiadu, a także jest niskokalorycznym uzupełnieniem różnych posiłków. W ofercie tej firmy znajdziemy surówki z kalarepy, buraków, marchewki oraz kapusty białej i pekińskiej. Takie surówki powinny być obowiązkowym elementem każdego obiadu. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie przynajmniej pięciu porcji warzyw i owoców każdego dnia. Praca do późnych godzin wieczornych, mnóstwo obowiązków domowych sprawia, że gotowanie i spożywanie zdrowych posiłków schodzi na dalszy plan. W związku z tym, jeżeli nie mamy wystarczająco dużo czasu na przygotowywanie surówek, cennych substancji odżywczych i witamin dostarczą nam gotowe surówki.

Sałatki warzywne i inne

Świetnym uzupełnieniem głównych posiłków są sałatki warzywne lub inne. Można je przekąsić w pracy podczas lunchu lub w momencie, gdy dopadnie nas głód, a do obiadu jest jeszcze sporo czasu. Mogą być świetnym dodatkiem do śniadania i kolacji. W ofercie Przetwórstwa przemysłu spożywczego Dagmara Cieślak znajdziemy sałatki makaronowe, ziemniaczane, pieczarkowe i warzywne. Są codziennie przygotowywane ze świeżych składników, są zdrowe i smaczne. Makaron stanowi doskonałe źródło witamin z grupy B, magnezu, cynku, żelaza i błonnika. Ziemniaki natomiast są bogate w składniki mineralne i witaminy. Posiadają wysoką zawartość potasu i manganu – mikroskładnika potrzebnego do sprawnego funkcjonowania metabolizmu oraz utrzymania zdrowych kości. Jedna bulwa ziemniaka dostarcza nam około 21 miligramów witaminy C, co stanowi 28% zapotrzebowania dziennego. Warzywa powinny być podstawą diety każdego człowieka, mają niewiele kalorii i są bogate w błonnik i składniki odżywcze oraz antyoksydanty. Polecane są osobom walczącym z nadwagą i zmagającymi się z chorobami układu krążenia, cukrzycą, nadciśnieniem i częstymi zaparciami.