Grupa Bang & Bonsomer, jest wiodącym dystrybutorem szerokiej gamy produktów surowców przemysłowych i dodatków, także w zakresie technologii materiałowej.

Oddział firmy w Polsce Bang & Bonsomer Sp. z o.o., zajmuje się m.in. dystrybucją produktów wytwarzanych na bazie surowców karagenowych i alginianowych serii EUROGEL ® oraz wdrażaniem innowacyjnych rozwiązań technologicznych w przemyśle spożywczym.

W naszym portfolio produktowym pojawiły się Teksturaty Białka Grochu, o których można powiedzieć wiele dobrego.

Zalety:

  • posiada solidną porcje białka roślinnego od 55 % do 65 %, 
  • nie zawiera alergenów, 
  • produkt bez numeru E (czysta etykieta), 
  • ma zdolności wodochłonne, 
  • dobrze współpracuje z innymi składnikami: (karageny, algianiany, skrobie, gumy, itp), 
  • posiada różny granulacje, co zapewnia większe możliwości aplikacyjne,  
  • jest odpowiedni dla wegan i wegetarian, co pozwala na tworzenie alternatywnych produktów spożywczych.

Rodzaje produktów:

  • kawałki z wielkością cząstek: 15 ÷ 25 mm, 
  • mielone z wielkością cząstek: 2 ÷ 8 mm,  
  • grys z wielkością cząstek : 0,5 ÷ 2 mm  
  • proszek z wielkością cząstek : 0,0 ÷ 0,5 mm

Zastosowanie:

- Teksturaty białka grochu wykorzystuje się w różnych segmentach rynku spożywczego:
 

  • sektor mięsny i rybny oraz savoury, 
  • hybrydowe wyroby (mięso z teksturatami białka grochu),  
  • produkcja wyrobów wegańskich, 
  • produkcja żywności wygodnej – dania convenience,

- W przetwórstwie mięsnym teksturaty białka grochu wykorzystuje się jako składniki o zdolnościach zatrzymujących wodę, co redukuje wycieki w wyrobach mięsnych.


- Teksturaty białka grochu można używać w farszach i wsadach mięsnych oraz farszach hybrydowych (mieszanych) jako uzupełnienie składników recepturowych. 

- Teksturaty białka grochu są dostępne w różnych granulacjach co pozwala na dobranie odpowiedniej wielkości cząstek białka grochu, które pełnią rolę teskturotwórcze oraz stabilizujące w wyrobach mięsnych, hybrydowych oraz wegańskich.

W naszej ofercie znajdziecie Państwo:

  • Karageny oraz alginiany – sektor spożywczy, food grade, 
  • Japońskie składniki – wzmocnienie smaku UMAMI, zmiękczanie mięsa, przyprawy MISO, 
  • Paniery - glutenowe i bezglutenowe, 
  • Teksturowane białko grochu – różne granulacje, 
  • Błonniki - cytrusowy, marchwiowy, pomidorowy, buraczany, jabłkowy, 
  • Hydrokoliody – gumy: guar, konjac, tara, LBG, itp. sektor mięsny i rybny oraz savoury, 


Zapraszamy do kontaktu! 

BANG & BONSOMER Sp. z o.o. 

Al. Rzeczypospolitej 2 lok. 9,
02-972 Warszawa

Tel : +48 22 849 29 95
https://eurogum.bangbonsomer.com/