Miód jest jednym z najlepszych, drogocennych, odżywczych i leczniczych darów natury. Wytwarzany jest od wczesnej wiosny do jesieni przez pracowite pszczoły z nektaru kwiatowego i enzymów pochodzących ze śliny pszczół. Wyróżnia się miody monoflorne, gdy zawartość nektaru z jednego gatunku rośliny wynosi około 30-40% i poliflorne (inaczej wielokwiatowe). Sprawdź, co warto wiedzieć na temat miodów oraz poznaj ofertę firmy Optimus Eko. Zapraszamy do lektury.

Miód – naturalne, cenne źródła składników odżywczych

Miód jest wyjątkowym produktem, który powstaje z pilnej i ciężkiej pracy pszczół. Powstaje z nektaru kwiatowego różnych gatunków kwiatów, krzewów i drzew oraz enzymów pochodzących ze śliny pszczół. Cechuje się lepką konsystencją oraz wyjątkowym, słodkim smakiem, więc z powodzeniem może być używany jako zamiennik cukru. Składa się on w około 75% z cukrów prostych – glukozy oraz fruktozy, które szybko rozkładają się i wchłaniają. Najczęściej spotykany jest miód wielokwiatowy, nazywany inaczej poliflornym. Jeżeli chodzi o miody monoflorne, to wyróżnia się najczęściej następujące rodzaje: rzepakowy, akacjowy, lipowy, wrzosowy, gryczany, nawłociowy i słonecznikowy. Zjawiskiem normalnym jest to, że wraz z upływem czasu miód ulega naturalnemu procesowi krystalizacji.

Co jeszcze warto wiedzieć o miodzie?

Jeżeli pasieka jest prowadzona w naturalnych warunkach, to pszczoły zbierają nektar z okolicznych kwiatów i zazwyczaj powstaje miód wielokwiatowy. Podczas zbioru miodu kluczowe znaczenie ma właściwy czas, aby było on w pełni dojrzały, a co za tym idzie wartościowy. Miód zebrany o właściwej porze posiadaj największą ilość składników odżywczych, witamin i minerałów, jak np. potas, fosfor, sód, wapń, magnez, witamina C i witaminy z grupy B. Dzięki temu można go długo przechowywać. Cechuje się jednocześnie niską kalorycznością. Zaleca się pozywanie około 2 łyżek miodu dziennie przez dorosłe osoby. Może być dodawany do herbaty lub stanowi uzupełnienie i przełamanie smaku różnych potraw.

Wiele osób twierdzi, że stanowi idealnie połączenie z kwaśną cytryną. Miód produkowany w sposób naturalny posiada właściwości prozdrowotne, lecznicze, łagodzące (np. w przypadku kaszlu) oraz detoksykujące (oczyszcza organizm z toksyn, jak np. z nikotyny). Ponadto, wspomaga metabolizm i ułatwia trawienie wielu ciężkich pokarmów. Decydując się na zakup miody od doświadczonej i rzetelnej firmy Optimus Eko z Opola, może mieć pewność zyskania produktu o najwyższej jakości, który przeszedł 3-poziomowy system kontroli jakości poprzez badania sensoryczne i fizyko-chemiczne praz laboratoryjne wewnątrz firmy, jak i przez nadzorujące instytucje państwowe.