Ciasta, ciastka, precle, wafelki, pączki i słodkie bułki. W każdym sklepie spożywczym, ale i na pobliskiej stacji benzynowej znajdziesz półki pełne różnego rodzaju wyrobów cukierniczych. Większe lub mniejsze opakowania kuszą kolorowymi nadrukami. Często po nie sięgamy jako dodatek do porannej kawy czy popołudniowej filiżanki herbaty. Ale czy zawsze są to produkty godne Twojej uwagi? W Zakładzie Cukierniczym Grzegorza Niedzielskiego zakupisz tradycyjne obwarzanki doskonałe na słodko i słono.

Dlaczego warto wybierać tradycyjne wypieki? 

Już wiele lat temu ogromne koncerny opanowały rynek cukierniczy. Ich wyroby można spotkać niemal w każdym sklepie, również w odległych zakątkach świata. Wyrobem zajmują się lokalne, w pełni zautomatyzowane fabryki, w których taśmowa produkcja coraz częściej nadzorowana jest przez bezosobowe maszyny. Gdzieś zagubił się urok małej cukierni i unoszący się niepowtarzalny zapach świeżych, dopiero co wyjętych z pieca ciastek, obwarzanków i bułeczek. 

Na szczęście ostatnimi czasy coraz częściej wracamy do tradycyjnych, prostych przepisów opartych na kilku podstawowych składnikach, z których mistrzowska ręka potrafi wyczarować niepowtarzalny smak. Wracamy do produktów, które nie muszą zawierać sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku, konserwantów i emulgatorów, ponieważ bronią się jakością naturalnych surowców.

Tradycyjne receptury i niepowtarzalny smak

Wyroby cukiernicze pochodzące od niewielkich firm czy lokalnych producentów wyróżniają się niepowtarzalnym smakiem. Często oparte są na regionalnych, niespotykanych nigdzie indziej recepturach. A w przypadku firm rodzinnych przepisach przekazywanych zazwyczaj z pokolenia na pokolenie. Wyroby te powstają przy udziale surowców pochodzących od sprawdzonych miejscowych dostawców. Taka jest właśnie charakterystyka pułtuskich obwarzanków z Zakładu Cukierniczego Grzegorza Niedzielskiego

Jak powstają te znakomite obwarzanki?

Ciasto, z którego powstają obwarzanki, obgotowywane jest w wodzie, czyli obwarzane. Stąd pochodzi nazwa tego ręcznie formowanego wypieku. Produkcja tego przysmaku w Zakładzie Cukierniczym Grzegorza Niedzielskiego oparta jest na tradycyjnych, staropolskich recepturach i  najwyższej jakości naturalnych składnikach. Dzięki odpowiedniej obróbce ciasta wyroby zyskują niepowtarzalny smak. Każdy obwarzanek jest ręcznie wyrabiany przez doskonale przeszkolonych pracowników, a następnie formowany, odpowiednio parzony i pieczony w specjalnie przystosowanym piecu. Obwarzanki z Zakładu Cukierniczego Grzegorza Niedzielskiego to produkt idealny do śniadania, jako przekąska czy urozmaicenie popołudniowej kawy.