Dieta lekkostrawna jest dietą leczniczą. Jej stosowanie zaleca się pacjentom przed i po operacji, osobom starszym i takim, które zmagają się z problemami trawiennymi.  W jaki sposób przyrządzać posiłki podczas jej stosowania? Co wówczas jeść, a czego powinniśmy unikać? Kiedy powinniśmy stosować dietę lekkostrawną? Aby poznać odpowiedzi na te pytania, przeczytajcie poniższy artykuł.

Na czym polega dieta lekkostrawna?

Jest modyfikacją diety tradycyjnej i opiera się głównie na zastosowaniu konkretnych technik gotowania oraz składników, które nie są obciążające dla żołądka. Dieta lekkostrawna ma za zadanie przede wszystkim oszczędzać przewód pokarmowy, łagodzić dolegliwości z jego strony i wpływać na poprawę stanu zdrowia osoby ją stosującej. To sposób, aby poprawić swoje zdrowie z użyciem składników ze sklepu spożywczego, a nie apteki. 

Podczas jej stosowania posiłki przygotowuje się zazwyczaj poprzez gotowanie w wodzie i na parze, pieczenia w folii, rękawie albo naczyniu żaroodpornym. Należy natomiast unikać smażenia, grillowania, duszenia z obsmażaniem i stosowania wszelkiego rodzaju zasmażek i panierek. Tłuszcz możemy używać na zimno,  dodając go do już gotowej potrawy.

Musimy zastanowić się nie tylko co jeść  na diecie lekkostrawnej, ale również – jak jeść.  Jedną z najważniejszych jej zasad jest spożywanie pięciu niedużych posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu. Należy również pamiętać o tym, aby dokładnie gryźć i przeżuwać każdy kęs i nie zapominać o wypijaniu przynajmniej półtora litra wody dziennie.

Należy wyeliminować wszystkie produkty i potrawy, które mogłyby działać podrażniająco na żołądek, które ciężko się trawi, a więc na przykład rzeczy wędzonych, marynowanych czy ostro przyprawionych. Powinno się również ostrożnie podchodzić do produktów o dużej zawartości błonnika pokarmowego, unikać surowych warzyw i produktów zbożowych z pełnego ziarna, czerpiąc go raczej z młodych warzyw, dojrzałych owoców i drobnych kasz.

Kiedy stosować dietę lekkostrawną?

Dieta lekkostrawna jest zalecana osobom zmagającym się z problemami żołądkowymi i tymi ze strony jelit, zmagającymi się ze wzdęciami, gazami i biegunkami. Powinni ją stosować pacjenci oczekujący na operację oraz osoby w czasie rekonwalescencji. Jest także polecana osobom starszym, które mają problem z tolerancją ciężkostrawnych potraw.

Co jest podczas stosowania diety lekkostrawnej?

Co można  jeść przy diecie lekkostrawnej? Podczas jej stosowania należy bardzo starannie dobierać produkty, które będziemy spożywać. Powinno się ograniczać do tych wymienionych poniżej:

  • jasne pieczywo, drobne kasze i makarony, biały ryż,
  • woda niegazowana, rozcieńczone soki, kompoty,
  • lekkie desery, takie jak kisiele, musy, galaretki i biszkopty,
  • cukier, miód i dżemy bez pestek,
  • jaja na miękko, jajecznice i omlety na parze,
  • chude mięso,
  • tłuszcze na zimno,
  • gotowane, przetarte lub zmiksowane ziemniaki, marchew, buraki, szpinak, dynia, fasolka szparagowa i kabaczek,
  • surowe zielona sałata, cykoria, pomidor bez pestek, utarta marchewka z jabłkiem,
  • dojrzałe owoce bez pestek takie jak: jabłka, morele, brzoskwinie, pomarańcze, melony i przetarte jagody.

Czego nie jeść podczas diety lekkostrawnej?

Pewnych i produktów zdecydowanie nie powinno się spożywać podczas stosowania diety lekkostrawnej. Czego nie jeść na diecie lekkostrawnej? Są to poniższe produkty:

  • wszystkie warzywa i owoce, które nie zostały wyżej wymienione,
  • większość deserów,
  • jaja na twardo i smażone,
  • tłuste mięso,
  • większość deserów, szczególnie z ciężkimi kremami,
  • przyprawy,
  • tłuszcze używane do smażenia,
  • produkty zbożowe takie jak pieczywo z pełnego ziarna, razowe, żytnie na zakwasie, grube kasze i płatki zbożowe,
  • woda gazowana, słodkie napoje, alkohol.