Wysokiej jakości aromatyczne wędliny są jednym ze znaków rozpoznawanych naszego kraju. Oczywiście mowa tutaj o produktach wytwarzanych wg tradycyjnych receptur z najlepszego mięsa. Różnego rodzaju szynki, kiełbasy czy kaszanki każdego dnia goszczą na naszych stołach. Aby zagwarantować sobie jak najlepsze wrażenia kulinarne, trzeba jednak wykluczyć wędliny produkowane masowo, które w swoim składzie zawierają konserwanty. Dlaczego?
Czym są konserwanty?
Chodzi oczywiście o ich wpływ na ludzki organizm. Wiele ze stosowanych konserwantów przyczynia się m.in. do powstania problemów alergicznych oraz trawiennych. Substancje tego typu odpowiadają również za wzmocnienie właściwości smakowych wędlin. Oznacza to, że wytwórcy stawiający na tanią produkcję masową nie muszą przywiązywać tak dużej uwagi do jakości mięsa. Nawet jeśli jego smak będzie pozostawiał wiele do życzenia, to za pomocą odpowiednich polepszaczy taki stan rzeczy można błyskawicznie zmienić. Co jeszcze warto wiedzieć?
Gdzie szukać wędlin bez konserwantów?
Oczywiście rację będą mieli wszyscy klienci, którzy słusznie zauważą, że tzw. wędliny tradycyjne są nieco droższe od pozostałych dostępnych rozwiązań. Warto jednak wiedzieć, iż wcale nie wynika to z marży narzucanej przez wytwórcę, a ze znacznie bardziej kosztownego procesu produkcji. Wystarczy tutaj wspomnieć o mięsie pochodzącym z ekologicznych hodowli, lepszych przyprawach czy wyraźnie dłuższym czasie powstawania samego wyrobu. Wędliny tradycyjne bardzo często wędzone są metodą „na ciepło” przy wykorzystaniu dymu z drewna naturalnego. Jest to po prostu technika, której przyspieszyć się nie da.