Wysokiej jakości aromatyczne wędliny są jednym ze znaków rozpoznawanych naszego kraju. Oczywiście mowa tutaj o produktach wytwarzanych wg tradycyjnych receptur z najlepszego mięsa. Różnego rodzaju szynki, kiełbasy czy kaszanki każdego dnia goszczą na naszych stołach. Aby zagwarantować sobie jak najlepsze wrażenia kulinarne, trzeba jednak wykluczyć wędliny produkowane masowo, które w swoim składzie zawierają konserwanty. Dlaczego?

Czym są konserwanty?


Konserwanty to stosowane w wielu branżach, w tym przede wszystkim spożywczej substancje, których głównym zadaniem jest wydłużenie przydatności do spożycia konkretnego produktu. Związki chemiczne dodawane bezpośrednio do mięsa sprawiają, że nie jest ono tak podatne na działanie warunków środowiskowych przyczyniających się do utraty świeżości. I choć sama idea stosowanie tego rozwiązania ma swoje jak najbardziej uzasadnione podstawy, to z samymi substancjami konserwującymi sprawa nie prezentuje się już tak atrakcyjnie. Dlaczego? Odpowiedź jest bardzo prosta.

Chodzi oczywiście o ich wpływ na ludzki organizm. Wiele ze stosowanych konserwantów przyczynia się m.in. do powstania problemów alergicznych oraz trawiennych. Substancje tego typu odpowiadają również za wzmocnienie właściwości smakowych wędlin. Oznacza to, że wytwórcy stawiający na tanią produkcję masową nie muszą przywiązywać tak dużej uwagi do jakości mięsa. Nawet jeśli jego smak będzie pozostawiał wiele do życzenia, to za pomocą odpowiednich polepszaczy taki stan rzeczy można błyskawicznie zmienić. Co jeszcze warto wiedzieć?

Gdzie szukać wędlin bez konserwantów?


Oczywiście rację będą mieli wszyscy klienci, którzy słusznie zauważą, że tzw. wędliny tradycyjne są nieco droższe od pozostałych dostępnych rozwiązań. Warto jednak wiedzieć, iż wcale nie wynika to z marży narzucanej przez wytwórcę, a ze znacznie bardziej kosztownego procesu produkcji. Wystarczy tutaj wspomnieć o mięsie pochodzącym z ekologicznych hodowli, lepszych przyprawach czy wyraźnie dłuższym czasie powstawania samego wyrobu. Wędliny tradycyjne bardzo często wędzone są metodą „na ciepło” przy wykorzystaniu dymu z drewna naturalnego. Jest to po prostu technika, której przyspieszyć się nie da.

Różnego rodzaju wędliny spożywane są głównie na śniadania i kolacje, a wiele osób traktuje je w kategoriach smacznej przekąski. Są to zatem produkty, które goszczą na naszych stołach niezwykle często. Jak zatem wyraźnie widać, ich skład nie jest obojętny i z przyczyn zdrowotnych, trzeba zdawać sobie z tego sprawę. Dlatego też poszukując najlepszych propozycji, warto zwrócić uwagę na ofertę przygotowaną przez firmę Golawice - Wędliny Tradycyjne, która dzięki swojemu ogromnemu doświadczeniu oraz wyjątkowemu podejściu do produkcji żywności ugruntowała sobie pozycję jednej z najlepszych w skali kraju. To doskonała opcja dla smakoszy, którzy każdy posiłek chcieliby zamienić w kulinarną ucztę.