Wrzesień to schyłek lata i miesiąc obfity w zbiory wielu warzyw i owoców. Te istotne elementy naszego jadłospisu mają najwięcej walorów zdrowotnych i smakowych, gdy są świeże. Dlatego w tym artykule skupimy się na owocach i warzywach, które dojrzewają we wrześniu i właśnie wtedy powinny królować na naszych talerzach. Zaczynamy!

Jakie warzywa dojrzewają we wrześniu?

Wrzesień to urodzaj warzyw. Na liście dojrzewających warzyw we wrześniu znajdują się warzywa liściowate, kapustne, korzeniowe, cebulowe, a także psiankowate i dyniowate. Wybór jest naprawdę bogaty i inspirujący, a przede wszystkim każda z wymienionych pozycji to bogactwo witamin i minerałów.

Wrześniowe warzywa to m.in.:

Liściowe warzywa zielone

  • Rukola – charakteryzująca się oryginalnym smakiem i wieloma właściwościami prozdrowotnymi.
  • Sałata lodowa – nazywana również kruchą, świetnie sprawdza się w sałatkach i na kanapkach do szkoły.
  • Natka pietruszki – czyli przede wszystkim bogactwo witaminy C oraz beta-karotenu.
  • Szpinak – który zamazuje swoją złą sławę i jest coraz częściej obecny na naszych stołach.

Warzywa kapustne

  • Kapusta biała – podstawa wielu polskich potraw i źródło witaminy C oraz błonnika.
  • Brokuł – słynący ze swoich właściwości zdrowotnych, uznaje się, że brokuł chroni przed nowotworami, wrzodami żołądka, a także anemią.
  • Kalafior – wyśmienity dodatek do dań głównych i podstawa zupy kalafiorowej oraz warzywo wyróżniające się wieloma właściwościami leczniczymi.
  • Kalarepa – zawiera korzystną dla oczu luteinę i wyróżnia się charakterystycznym smakiem.

Warzywa korzeniowe i cebulowe

  • Por – popularny w kuchni, a także w medycynie naturalnej. Wspomaga walkę z anemią i bólami reumatycznymi.
  • Seler – kolejny popularny składnik w polskich kuchniach. Działa oczyszczająco i wspomaga odchudzanie.
  • Szczypiorek – nieodłączny kompan jajecznicy, ale także wróg nowotworów i bakterii.
  • Marchew – której nikomu nie trzeba przedstawiać. Wyróżnia się niską zawartością kalorii i faktem, że wspomaga wzrok.
  • Cebula – której nie mogło zabraknąć w tym zestawieniu. Dodatek wielu potraw, a także warzywo bakteriobójcze i wspomagające odporność.
  • Korzeń pietruszki – jeden ze składników pożywnych zup, jak również pomocnik w przypadku problemów z układem pokarmowym.
  • Rzodkiewka – wyróżnia się charakterystycznym smakiem, który nie każdemu przypada do gustu, ponadto rzodkiewka to źródło witamin A, C i B.

Warzywa psiankowate i dyniowate

  • Pomidor – bez wątpienia jedno z najpopularniejszych warzyw na polskich stołach. Podstawa zupy pomidorowej, sosów, a także kapitalny dodatek to świeżych surówek i sałatek.
  • Papryka – kolejna niezastąpiona pozycja w wielu sałatkach, a także bomba witaminowa, która zawiera przede wszystkim mnóstwo witaminy C.
  • Ogórek – przyrządzany na wiele różnych sposobów, często towarzyszy nam przez cały rok.

Jakie owoce dojrzewają we wrześniu?

Wrześniowe owoce kuszą swoim smakiem, a także właściwościami. Właśnie w tym miesiącu wiele naszych ulubionych gatunków osiąga szczyt swojej dojrzałości. Wśród nich znajdziemy m.in.:

  • Maliny – delikatne owoce najczęściej wykorzystywane do deserów, ciast i innych słodkości.
  • Brzoskwinie – niskokaloryczne owoce, które wspomagają pracę nerek i walkę z anemią.
  • Borówki amerykańskie – słyną przede wszystkim z tego, że wspomagają wzrok, ale działają również dobrze na pamięć. Najczęściej wykorzystywane w deserach.
  • Winogrona – kojarzone ze Starożytnym Rzymem i winem oczywiście. Chronią przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi (nadciśnieniem czy nowotworami).
  • Jabłka – owoc nad owocami, który w Polsce ma idealne warunki do wzrostu. Wyróżnia się różnorodnością gatunków i wieloma możliwościami zastosowania w kuchni.
  • Gruszki – przede wszystkim dzięki zawartości jodu wspomagają działanie tarczycy, poza tym zawierają bor, który wspomaga pracę mózgu.

We wrześniu wypada zwrócić jeszcze uwagę na orzechy włoskie i laskowe, które stanowią zdrową i smaczną przekąskę (warto zastąpić nimi chipsy czy paluszki np. podczas oglądania filmu).

Wrzesień to także interesujący miesiąc dla grzybiarzy. Dowiedz się, kiedy najlepiej wybrać się na grzyby i gdzie ich szukać