Właściciele restauracji, hoteli czy też cateringu muszą zadbać nie tylko o wysoką jakość wykorzystywanych produktów spożywczych oraz trafione przepisy, ale również o odpowiednie wyposażenie. Kluczową kwestią jest zastawa. W takich lokalach gastronomicznych talerze, szklanki, sztućce oraz inne tego typu rzeczy są użytkowane praktycznie przez cały czas. Ponadto przedmioty te narażone są na różne uszkodzenia mechaniczne, wielokrotne mycie w zmywarkach i wyparzarkach. To wszystko sprawia, że zastawa musi odznaczać się konkretnymi cechami. Podczas poszukiwań idealnej opcji, należy zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii.

Trwałość 

Jak zostało wspomniane, zastawa to wyjątkowo intensywnie użytkowana część wyposażenia każdej restauracji. Dodatkowo jest narażona na różne uszkodzenia. Oczywiście, prowadzenie własnego lokalu gastronomicznego wiąże się z regularną wymianą tych produktów. Jednakże, chcąc maksymalnie opóźnić w czasie tę konieczność, powinniśmy zaopatrzyć się w porcelanę gastronomiczną. Jest to wyjątkowo odporny, grubościenny materiał. Dużo trudniej tutaj o jakiekolwiek pęknięcia czy uszczerbienia. Musimy liczyć się z większą wagą tego typu naczyń, jednakże dzięki temu mamy gwarancję solidności i trwałości. 

Funkcjonalność

Restauracje, posiadające szeroką ofertę w swoim menu, muszą być wyposażone w różne naczynia – półmiski, talerze płytkie, talerze na makarony, miski, salaterki i inne. W związku z tym należy rozsądnie zagospodarować dostępną przestrzeń. Konieczna jest więc tzw. opcja sztaplowania. Chodzi tu o możliwość pionowego ustawienia talerzy, jednego na drugim. Dzięki temu oszczędzamy miejsce w szafkach i możemy z łatwością sięgać po tak ustawione produkty. 

Estetyka

Nie od dziś wiadomo, że na sukces lokalu gastronomicznego wpływa nie tylko smak serwowanych potraw, ale również wystrój wnętrza. Nie chodzi tu jednak wyłącznie o meble czy dekoracje, które widzimy na pierwszy rzut oka, ale również detale. Ważne jest więc, aby zakupiona zastawa pełniła funkcję zarówno użytkową, jak i dekoracyjną. Oczywiście, możemy wybrać prostą, białą porcelanę gastronomiczną, która wpasuje się do niemal każdego stylu wnętrza i zawsze będzie prezentować się elegancko i estetycznie, lecz czasami warto pomyśleć również o niestandardowych wzorach.

Pamiętajmy jednak, aby każdorazowo porcelanę gastronomiczną zamawiać u sprawdzonych, rzetelnych producentów. Przykładem jest firma As Porcelana Urządzenia i Wyposażenie Gastronomiczne, która oferuje produkty o najwyższej jakości.