Ciasta bożonarodzeniowe to nieodłączna część Wigilii spędzanej w rodzinnym gronie. Świąteczne ciasta, takie jak piernik, makowiec czy szarlotka należą już do corocznej tradycji. Warto jednak pomyśleć o innych świątecznych wypiekach, aby na stole podczas świąt Bożego Narodzenia zapanowała różnorodność. Wymagają sprawdzonych recept. Znajdziesz je w naszym poradniku.

Bułeczki drożdżowe

Ciekawym pomysłem są bułeczki drożdżowe. Będą się dobrze prezentować w sąsiedztwie ciasta z makiem np. makowca japońskiego. Do ich zrobienia potrzebne będą: pszenna mąka (500 g), sól (pół łyżeczki), cynamon (1 łyżeczka), przyprawa korzenna (2 łyżeczki), drożdże (świeże lub instant – 2 łyżeczki bądź 22 g), brązowy cukier (50 g), rodzynki (170 g), masło (75 g), jajka, skórka pomarańczowa (100 g) oraz mleko (225 ml). Oprócz tego przygotuj: masło (25 g) i zimną wodę na kruche ciasto oraz olej.

Przygotowanie: Roztop na patelni masło, a skórkę drobno pokrój. Wymieszaj w misce: cynamon, przyprawę korzenną, sól i mąkę. Dorzuć drożdże, rodzynki, skórkę oraz cukier. Roztopione masło, jajko i mleko (ciepłe) wymieszaj w drugiej misce. Wlej wszystko do pierwszej miski. Następnie zagnieć na masę przez 10 min. Przełóż do wyolejowanej miski. Zakryj spożywczą folią, a potem odstaw na maks. 2 godziny. Po wyrośnięciu ponownie miażdż. Ukształtuj bułeczki,  a potem umieść na blasze z papierem. Delikatnie spłaszcz je i przykryj folią. Odczekaj 45 min. W międzyczasie zrób kruche ciasto. Ugnieć mąkę połączoną z pokrojonym masłem i wodą. Podziel formę na części i zrób wałeczki. Przyrządź następnie polewę, a potem podgrzej z cukrem mleko. Posmaruj glazurą bułeczki. Nakładaj zamiennie techniką krzyżową paski z kruchej masy na wypieki, a ich końcówki zawiń pod. Piecz przez maks. 20 min w temp. 220°C. Wyjmij z piekarnika  wypieki, nałóż polewę i jeszcze piecz przez 60 sekund. Następnie pozostaw do wystudzenia.

Jabłecznik

Do obowiązkowych ciast na Boże Narodzenie zalicza się jabłecznik (lub szarlotka). Przygotujesz je z:

  • Miękkiego masła: 250 g,

  • Cukru: 150-200 g,

  • Jajek: 5 sztuk,

  • Skórki cytrynowej,

  • Mąki pszennej: 180 g,

  • Jabłek: 1 kg,

  • Cukru trzcinowego: 3 łyżek,

  • Cynamonu: 1 łyżeczki,
  • Proszku do pieczenia: 1 łyżeczki.

Przygotuj również sok z połówki cytryny i skórkę. Obierz owoce i pokrój na ćwiartki. Usuń niepotrzebne części. Podgrzej na patelni masło. Dołącz pokrojone jabłka, cynamon i cukier trzcinowy. Smaż przez 10 min. Dolej sok z cytryny i wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia. Następnie ubij masło z cukrem. Dorzuć cytrynową skórkę oraz po jednym żółtku, jednocześnie miksując. Ubij na sztywno białka, a do wszystkiego dodaj mąki i proszek przesiane przez sitko. Użyj miksera na małych obrotach. Wmieszaj pianę np. drewnianą łyżką. Wyłóż blachę specjalnym papierem. Wyłóż połowę wypieku, a potem jabłka, i znów ciasto. Piecz przez maks. 45 min w temp. 180°C. Pozostaw do ostygnięcia i posyp cukrem pudrem.

Sernik na zimno

Dopełnieniem świątecznego stołu będzie klasyczny sernik. Lista składników zawiera: herbatniki (20 sztuk), zmielony twaróg (tłusty lub półtłusty – 1 kg), jajka (6 sztuk), cukier (220 g), cukier waniliowy (16 g), budyń (waniliowy bądź śmietankowy – 2 opakowania), olej słonecznikowy lub rzepakowy, mleko (375 ml), także w proszku (ok. 1,5 szklanki). Wykonanie: Zmiksuj żółtka i oba rodzaje cukru. Utrzyj, aż powstanie odpowiednia masa. Dodaj twarożek, jednocześnie mieszając. Dołącz budynie i wymieszaj. Możesz użyć miksera. Dolej olej oraz mleko i zmiksuj. Na koniec wsyp sproszkowane mleko i zmiksuj. W misce ubij białka na sztywno. Dołóż do reszty i ostrożnie wymieszaj. Przelej powstałą masę na blachę wyłożoną herbatnikami. Piecz w piekarniku nagrzanym na 180°C przez ok. godzinę. Odczekaj 30 min i wstaw ponownie. Ciasto na święta przechowuj w lodówce lub temperaturze pokojowej. Podawaj posypane cukrem pudrem.