Jeżdżąc po świecie, zachwycamy się ulicznymi przysmakami w Tajlandii, tuczącymi, ale pysznymi fast foodami w Stanach Zjednoczonych oraz niepowtarzalnym smakiem sushi w Japonii. A jakimi daniami turyści najchętniej zajadają się w Europie? Zapraszamy do lektury.

Europa Południowa

Jeśli szukamy w Europie słońca, palm i ciepłych wód, niewątpliwie powinniśmy postawić na południe. Kraje takie jak Hiszpania, Portugalia, Włochy czy Grecja oferują pyszne jedzenie. Nikomu nie trzeba chyba przedstawiać najsłynniejszego wynalazku kulinarnego Włochów, jakim jest pizza. Mieszkańcy tego kraju są też często potocznie nazywani makaroniarzami, co wiele nam o nich mówi. W Hiszpanii można spróbować paelli, czyli potrawy przygotowywanej na bazie ryżu z licznymi dodatkami. Do tych najczęściej używanych należą warzywa i owoce morza. Z kolei Grecja to lekkie sałatki i zapożyczone od Turków wariacje na temat kebaba.

Europa Północna

Północ Europy jest o wiele chłodniejszym regionem niż południe i kojarzy się głównie z rybami. W końcu Skandynawowie z nich właśnie słyną. Ich potrawy tradycyjne to śledź w śmietanie lub kiszony, który podobno ma niesamowicie intensywny i niezbyt przyjemny zapach. Do tego łosoś w każdej postaci, zapiekanka z ziemniakami, cebulą i anchois, a nawet gulasz z mięsem renifera.

Europa Wschodnia

Do krajów Europy Wschodniej zalicza się m.in. Polska. Przedstawiciel firmy Sławianka ze Szczytna przyznaje, że w naszym kraju wśród potraw uznawanych za tradycyjne wciąż królują pierogi, bigos i gołąbki.

Z kolei Węgrzy kojarzą nam się z gulaszem, plackiem z dodatkiem mięsnego sosu oraz oczywiście z langoszami ze śmietaną i tartym żółtym serem. Smażony żółty ser jest też częścią narodowego dania Słowaków. Z kolei na Bałkanach, niegdyś będących pod dużym wpływem Turcji, panuje mięso w każdej postaci oraz duże ilości warzyw. Króluje tu m.in. prosta, ale smaczna sałatka szopska.

Europa Zachodnia

Nie można też zapomnieć o naszych zachodnich sąsiadach, którzy również wydają się fanami tłustych dań mięsnych. Jednak za ich najbardziej znany wynalazek kulinarny uchodzi chyba sałatka ziemniaczana oraz wszystko, co z ziemniakami związane, w tym słynna zupa. To również Niemcy wpadli na pomysł podawania pieczonych ziemniaków z kwaśnym mlekiem.

Swoimi daniami mogą też pochwalić się Francuzi. Ci z kolei, analogicznie do Włochów, bywają nazywani żabojadami. I rzeczywiście, żabie udka to często spotykana potrawa w tym kraju. Innym znakiem rozpoznawczym francuskiej kuchni są ślimaki. Francuzi ogólnie lubują się w skorupiakach, a także w omletach, zupie cebulowej i pysznych, słodkich deserach.