Czy wiesz, że istnieje coś takiego, jak przyprawa z trawy żubrowej? To niezwykły dodatek do dań, alkoholi, a nawet kosmetyków i słodyczy. Bardzo aromatyczna, niezwykle intensywna, pięknie pachnąca, którą pozyskuje między innymi firma PUH Drozd. To producent najwyższej jakości przyprawy z trawy żubrowej. Poznaj jego opis, dowiedz się nieco o samej przyprawie i jej wykorzystaniu.

PUH Drozd – wiedza i doświadczenie

To już dokładnie ćwierć wieku odkąd PUH Drozd pojawiło się na rynku. Teraz firma jest największym dostawcą, ale i producentem trawy żubrowej w naszym kraju. Zajmują się nie tylko hodowlą i sprzedażą, ale również kupnem trawy tego rodzajuj w celach jej przetworzenia między innymi na przyprawę, o której za chwilę nieco napiszemy, bo to bardzo ciekawy wybór w kontekście kuchni i gastronomii. Obszar firmy PUH Drozd to głównie plantacja, co ważne jest to teren, który zyskał certyfikat pochodzenia produktów z rolnictwa ekologicznego. Wybór trawy żubrowej z tego przedsiębiorstwa to rozsądne, przede wszystkim zdrowe podejście. Firma nie tylko hoduje, zbiera, sprzedaje i kupuje ten gatunek trawy. Jak mówi jeden z pracowników przedsiębiorstwa:

W naszej ofercie znaleźć można  kwiaty z trawy żubrowej, ale także ekstrakty i przyprawy. Wiele z tych produktów trafia między innymi do zakładów spirytusowych.

Popularna i aromatyczna przyprawa z trawy żubrowej

Jeśli chodzi o opisywaną trawę żubrową, najpopularniejszym wyborem jest przyprawa z niej wytwarzana. To bardzo aromatyczny, intensywny dodatek do wielu dań. Charakteryzuje się bardzo bogatym zapachem i smakiem, nieco specyficznym, bardzo urozmaicającym posiłek. Kucharze doceniają walory przyprawy z trawy żubrowej, dodając ją do wielu dań, szczególnie tych mięsnych. Opisywany dodatek jest chętnie wykorzystywany w okresie grillowym podczas marynowania mięsa, które następnie trafia na ruszt.

W jakich daniach dokładnie można dodać przyprawę z trawy żubrowej, aby wzbogacić posiłek? Przede wszystkim do wyrobów mięsnych z kurczaka lub indyka. Nie musi to być mięso przygotowane na grill. Przyprawa jest również częstym gościem na talerzu z wołowiną, czy łososiem. Według wielu wyśmienicie smakuje filet z kaczki z przyprawą z trawy żubrowej z dodatkiem pieczonych jabłek w śliwkowym risotto. Oczywiście pomysłów może być więcej, niekoniecznie przyprawa musi być łączona z daniami mięsnymi. Wszystko zależy od indywidualnych wymagań każdego gościa w restauracji, czy członka rodziny przy pełnym rodzinnym stole. Niewątpliwie jednak warto włączyć do potraw dodatek tej przyprawy, aby nieco urozmaicić każde danie.