Wino jest alkoholem o bogatej tradycji i w pewien sposób skomplikowanym trunkiem - można bowiem rozróżnić wiele rodzajów wina, należy je serwować do odpowiednich potraw, a także odpowiednio przechowywać. Sprawdź, jakie są rodzaje wina!

Podział win ze względu na kolor

Wino zazwyczaj dzieli się ze względu na kolor. Jak mówi nam ekspert z Winnica i Winiarnia Celtica wino dzieli się na:

  • białe,
  • czerwone,
  • różowe.

W ich winnicy wytwarza się także unikatowe wino z czarnej porzeczki. Proces wytwarzania wina z czarnej porzeczki przywędrował z celtyckimi plemionami w okolice Góry Ślęży w V w p.n.e. Obecnie Winnica i Winiarnia Celtica są jedynym producentem wina porzeczkowego na Dolnym Śląsku, a z resztek po produkcji wina tworzą unikatowe i ciekawe smakowo konfiturę z wina z czarnej porzeczki. Wino z porzeczki jest prawdopodobnie zdrowsze od win z winogron, jest bogate w witaminę C, błonnik, potas, magnez i antyoksydanty.

Czym różnią się  rodzaje wina?

  • Wino czerwone powstaje z winogron czarnych lub czerwonych odmian, może mieć kolor od jasno do ciemnoczerwonego, a jego barwa zależy od tego, jak dużo barwnika znajduje się w skórkach winogron. Winogrona poddaje się procesowi maceracji. Podaje się je zwykle w temperaturze 16 - 18 stopni i serwowane jest do cięższych dań, takich jak np. czerwone mięso.
  • Wino białe - jest to wino produkowane zazwyczaj z białych odmian winogron. Ma jasną barwę - od przezroczystej do żółtej, słomkowej lub nawet herbacianej. Winogrona nie są poddawane maceracji. Wino białe jest lżejsze, bardziej orzeźwiające i kwaskowate. Jest podawane w zależności od rodzaju do ryb, deserów lub owoców.
  • Wino różowe - jest wytwarzane podobnie jak wino czerwone, ale ma o wiele krótszy proces maceracji. Zazwyczaj podawane jest po schłodzeniu do deserów i innych, lekkich potraw.

Jaki jest najpopularniejszy rodzaj wina? W światowej sprzedaży prym wiodą wina czerwone, szczepy takie jak Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Pinot Noir są chyba znane każdemu. 

W Winnicy Celtica. usytuowanej w otulinie Ślężańskiego Parku Krajobrazowego. stawia się na 8 wiodących szczepów, są to:

  • Gewurztraminer,
  • Solaris,
  • Regent,
  • Merlot,
  • Sauvignon Blanc,
  • Pinot Noir,
  • Riesling,
  • Johanniter

W ich winnicach znaleźć można także szczepy Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Blanc, Muscat Ottonel. Okolice Wrocławia są jednym z najlepszych stanowisk do uprawy winorośli, więc w winnicy Celtica z powodzeniem uprawiane są także wymagające szczepy.

Wytrawne czy słodkie?

Wina dzieli się nie tylko ze względu na kolor, ale także słodkość. W każdej kategorii koloru można wyróżnić wino słodkie, półsłodkie, półwytrawne i wytrawne. Informacje o wytrawności wina można znaleźć na jego etykiecie. Zawartość cukru określana jest po skończonym procesie fermentacji, jednak na końcowy smak wina wpływają także inne czynniki, takie jak zawartość alkoholu, garbników czy pektyn.

Wyróżnia się:

  • wino słodkie.
  • wino półsłodkie,
  • wino półwytrawne,
  • wino wytrawne,

Wina wytrawne zwykle podawane są przed lub w trakcie posiłku, zwykle serwuje się je w towarzystwie przekąsek, dań mięsnych, ryb, dziczyzny czy serów. Z kolei wina słodkie podaje się zwykle do deserów i owoców.