Wyroby wędliniarskie to niezwykle duża i zróżnicowana grupa produktów. Warto jednak pamiętać, że firmy zajmujące się wyrobem wędlin, takie jak Zbigniew Rajda Zbig-Mar-Pek, oprócz najpopularniejszych kiełbas, szynek, boczków itp., mają w swojej ofercie również wyjątkowe wędliny podrobowe, których najważniejszym przedstawicielem jest salceson, stanowiący jedną z najbardziej rozpoznawalnych wędlin tego typu.

Czym właściwie jest salceson

Wędliny podrobowe, do których zaliczamy salcesony, to obok tradycyjnych kiełbas i wędlin, najpopularniejsza grupa wyrobów mięsnych, których produkcją zajmują się zarówno fachowcy z Zbigniew Rajda Zbig-Mar-Pek, jak i inne zakłady przetwórstwa mięsnego. Warto przy tym pamiętać, że salceson to wędlina, której receptura trafiła do naszego kraju najprawdopodobniej z Włoch około XV-XVI wieku, w wyniku czego spożywano go bardzo chętnie i przyrządzano w większości wiejskich gospodarstwie, zwykle tuż po świniobiciu. Oczywiście wraz z upływem czasu receptura i sposób produkcji salcesonu uległ nieco zmianie, przy czym w chwili obecnej w ramach podstawowego podziału salcesonów oferowanych przez Zbigniew Rajda Zbig-Mar-Pek, wyróżnić można salceson biały (bez dodatku krwi) i czarny (krwisty).

Dodatkowo „bazę” tego typu wyrobów stanowi masa żelująca składającą się z rozdrobnionych skórek wieprzowych, poddanych wstępnemu gotowaniu oraz wywaru rosołowego lub żelatyny i wody. Niezbędny jest tu także odpowiedni „wkład”, gdzie fachowcy ze Zbig-Mar-Pek w przypadku salcesonu białego tworzą go z głowizny (policzki wieprzowe) i innych kawałków mięsa (golonki, łopatki, szynki) z dodatkiem podrobów wieprzowych, tj. serc, nerek, ozorów i skórek wieprzowych, zaś salceson czarny to przede wszystkim parzone mięso tłuste, gotowane nerki, serca, ozory oraz parzona krew. Największą popularnością cieszą się obecnie salceson ozorkowy, włoski, czarny lub brunszwicki.

Nie należy również zapominać, że na wyjątkowy smak salcesonów od Zbigniew Rajda Zbig-Mar-Pek, wpływa również dobór odpowiednich przypraw takich jak pieprz, czosnek, kminek, majeranek, ziele angielskie, choć niekiedy pojawia się tu również gałka muszkatołowa, imbir lub jałowiec.Wyroby tego typu produkuje się w zarówno osłonkach naturalnych, jak i sztucznych o dużej wytrzymałości na wysoką temperaturę.

Wyjątkowy smak w parze z wartościami odżywczymi

Salcesony ze względu na różnorodność składników i dodatków, które przy ich wytwarzaniu stosują specjaliści z Zbig-Mar-Pek, charakteryzuje ogromna różnorodność smaków, a co za tym idzie można stwierdzić, że salceson nigdy nie smakuje tak samo i nie da się dwa razy odtworzyć tego samego smaku. Niemniej jednak jest to również produkt wysoko energetyczny, który jest również źródłem bardzo wartościowego białka. Zawiera on też niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminy (np. z grupy B oraz witaminy A, D i E). Dodatkowo w składzie użytych do jego produkcji podrobów nie brakuje cennych pierwiastków mineralnych (żelaza i cynku), a zastosowane w „bazie” wywary dostarczają kolagenu.

Salcesony, produkowane przez Zbigniew Rajda Zbig-Mar-Pek, to pyszne wędliny, obok których trudno jest przejść obojętnie, a dodatkowo z uwagi na zawartość witamin, soli mineralnych i innych składników, salceson jest produktem, który warto jeść regularnie, przy czym jego spożycie, podobnie jak wielu innych produktów, powinno odbywać się w sposób kontrolowany.