Jesień nierozerwalnie kojarzy się z różnego rodzaju przeziębieniami. Jednym ze składników jesiennego jadłospisu powinna być dobrze znana cebula. Ponieważ zawiera witaminę C oraz substancje bakteriobójcze, dobrze jest dodać ją do codziennego menu. Oto zestaw gotowych przepisów na dania z cebulką w roli głównej. Dzięki nim nie tylko wzmocnisz odporność, ale też urozmaicisz zwykłe posiłki.
Właściwości lecznicze cebuli
Wyróżnia się pięć rodzajów cebuli. Ze względu na jej wielkość, smak i kolor dzieli się ją na: żółtą, czerwoną, cukrową i tzw. dymkę. Dużą popularnością cieszy się ponadto szalotka. Zwana również askalońskim czosnkiem cechuje się po obraniu różowym odcieniem.
Tradycyjna cebula, jaką można znaleźć w sklepach spożywczych, składa się z cennych glikozydów. Dwusiarczek alilopropylowy odpowiada w większości za jej lecznicze właściwości. Oprócz tego mieszczą się w niej enzymy, minerały np. siarka czy potas, a także moczopędne flawonoidy. Co ciekawe, większość substancji aktywnych znajduje się w jej bulwie. Warzywo wpływa ponadto korzystnie na trawienie. Przy tym działa jak antybiotyk, dlatego jest szczególnie polecane w okresie jesiennym jako naturalna ochrona przed przeziębieniami.
Przepis na śledzie z cebulką
Śledzie w oleju to klasyczne danie, które sprawdzi się na każdą okazję. Przygotuj do ich przyrządzenia następujące składniki:
- Śledzie: ok. 10 płatów,
- Cebule: 6 sztuk,
- Ziele angielskie: 5 ziaren,
- Olej: maks. 300 ml,
- Smakowy ocet np. śliwkowy: 3 łyżki,
- Cukier puder: 2 łyżeczki,
- Listki laurowe: 4.
Obierz warzywa i pokrój na talarki. Przełóż do miski i zamieszaj z olejem, octem i cukrem. Umyj ryby i osusz. Pokrój na kawałki i zmieszaj z obranymi cebulkami. Wszystkie składniki włóż do słoika, zapełnij olejem i zakręć. Odstaw na ok. dobę do lodówki.
Wskazówka: Śledzie w oleju z cebulką będą najlepsze po 2 dniach od ich przygotowania.
Wątróbka drobiowa z cebulką
Na domowej roboty wątróbkę drobiową z cebulką potrzebne będą następujące składniki: 40 dag mięsa, cebule (3 sztuki), sól i pieprz, olej spożywczy i mąka.
Opłucz mięso, oczyść i pokrój na kawałki. Obierz warzywo i pokrój w piórka. Usmaż na patelni z dodatkiem tłuszczu. Odczekaj, aż się zaszkli i przyrumieni. Przełóż do miseczki. Wlej olej na patelnię i dodaj obtoczoną w mące wątróbkę drobiową. Smaż, aż będzie miękka. Od czasu do czasu zamieszaj. Dodaj podsmażoną cebulkę i smaż, mieszając. Przypraw solą i pieprzem. Gotowe!
Zupa krem z cukinii
Smacznym i eleganckim pomysłem na pierwsze danie jest zupa krem z cukinii. Lista składników obejmuje:
- Warzywny bulion: 1 szklankę,
- Cukinie: 3 (ok. 3-4 kg),
- Kartofle: 2 (ok. 20 dag),
- Ząbki czosnku: 3.
Przydatne będzie także masło i olej do smażenia (po jednej łyżce), cebula, odrobina gałki muszkatołowej (startej), słodka śmietanka 18% (4 łyżki), sól i biały pieprz. Pokrój umytą cukinię, ziemniaki i warzywo w kostkę. Ząbki czosnku powinny być pokrojone na drobne plastry. Smaż wszystko na rozgrzanym olejem garnku na średnim ogniu. Uzupełnij czosnkiem i cukinią. Następnie wlej bulion i dodaj ziemniaki. Potem zmiksuj, aż powstanie gładka konsystencja. Dodaj śmietankę i dopraw. Zmiksuj wszystko i wlej do miseczek. Gotową zupę z dodatkiem cebuli podawaj z koperkiem bądź pietruszką.
Rumsztyk z cebulą
Do przygotowania dania z mięsa wołowego, jakim jest rumsztyk, będziesz potrzebować 1 kg zmielonej wołowiny np. polędwicy lub udźca, jajka, posiekanej drobno cebuli (i dodatkowej dużej), oleju (do smażenia), a do przyprawienia soli i pieprzu. Najlepiej kupić już zmielone mięso.
Przygotowanie rumsztyku z cebulką : zmiel wołowinę na sitku z grubymi oczkami. Posiekaj drobno warzywo i podsmaż na patelni na oleju. Poczekaj, aż się zeszkli. Następnie odstaw i odczekaj, aż ostygnie. Przełóż do miski mięso. Dodaj sól i pieprz. Wbij jajko i wrzuć usmażoną cebulkę. Wymieszaj ręcznie lub drewnianą łyżką. Uformuj następnie średniej wielkości formy na kotlety. Powinny być okrągłe. Ułożone na desce natnij nożem.
Rozgrzej następnie na większej patelni 2 łyżki oleju. Usmaż na niej rumsztyki. Nie przykrywaj. Smaż z każdej strony przez maks. 3 min. Obierz większe warzywo i pokrój na średniej szerokości paski. Na rozgrzanej tłuszczem patelni podsmaż cebulę, aż się zazłoci. Mieszaj, aby zapobiec przypaleniu. Oprósz nią gorący wołowy kotlet. Podawaj z pieczywem i sałatą z sosem.
Zobacz też: Syrop z cebuli, czyli domowe sposoby na anginę!