Przetwory owocowe można wykorzystać na wiele rozmaitych sposobów, na przykład jako smarowidło do pieczywa lub naleśników, a także różnego rodzaju deserów. Dlatego tak chętnie sięgają po nie przedstawiciele branży cukierniczej. Wykorzystują wspomniane dodatki do przekładania wypieków, nadziewania ciastek i rogalików czy izolowania składników tortu od masy cukierniczej. Jakie produkty najlepiej sprawdzają się w przywołanych celach?

Najpopularniejsze przetwory owocowe stosowane w cukiernictwie

Istnieją różne rodzaje przetworów owocowych. W branży cukierniczej zastosowanie znajdują przede wszystkim:

  • dżemy – powstają w procesie gotowania całych lub rozdrobnionych owoców z dodatkiem dużej ilości cukru i środków żelujących, takich jak agar czy pektyny. Mają gęstą, lekko galaretowatą konsystencję z widocznymi kawałkami poszczególnych składników. Można je rozsmarować na cieście lub wykorzystać do wypełnienia pączków i rogalików.
  • marmolady – są przygotowywane na bazie przecierów bądź pulp  owocowych. Znajdują podobne zastosowanie jak opisane wyżej dżemy. Zawierają jednak mniejsze ilości cukru, a ich konsystencja jest gładka, dlatego bywają  wykorzystywana zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz ciasta;
  • owoce w syropie – zanurzone w zalewie na bazie wody i cukru. Zazwyczaj służą do dekoracji tortów, a także innych deserów (na przykład lodowych). Dużą popularnością wśród mistrzów cukiernictwa cieszy się kandyzowany arcydzięgiel, a dokładniej rzecz ujmując łodyżki wspomnianego ziela.

Prezentowane przetwory można zrobić z rozmaitych składników – poczynając od tradycyjnych jabłek, gruszek, truskawek czy wiśni, a na bardziej egzotycznych przysmakach kończąc (kiwi, ananasach, bananach, mandarynkach, pomarańczach itp.), które nie występują w rodzimym klimacie. Często stosowaną praktyką jest łączenie kilku owoców w ramach jednej konfitury czy marmolady, na przykład kwaśnej czerwonej porzeczki i słodkich moreli. Taka kompozycja zyskuje ciekawe walory smakowe. 

Zrobić przetwory czy kupić gotowy produkt?

Zrobienie przetworów owocowych wymaga czasu i cierpliwości.  Dlatego właściciele cukierni i lokali gastronomicznych często decydują się na zakup gotowych półproduktów. Tego typu towary oferuje między innymi hurtownia Piwowar z siedzibą w Iławie. W jej asortymencie znajdują się nie tylko marmolady czy dżemy, ale również inne wyroby wykorzystywane w branży gastronomicznej, na przykład gofry, kremy, nadzienia, lody, polewy i glazury. Przedsiębiorstwo współpracuje wyłącznie z renomowanymi firmami, dzięki czemu dostarcza swoim klientom artykuły o sprawdzonej recepturze i wysokogatunkowym składzie.