Kuchnia z zagranicy cieszy się bardzo dużym powodzeniem, z uwagi na fakt, że Polacy bardzo lubią próbować smaków z innych krajów. Wiąże się to z ciekawością z kosztowania nowości oraz tym, że niekiedy nudzi nas nasza własna, choć wciąż bardzo dobra, kuchnia. Z tego właśnie powodu olbrzymią popularnością cieszą takie dania jak kebab. Jednak tylko najlepsze potrawy mogą przekonać do tego, aby do nich wracać. Takie serwuje bar AM AM Kebab.

O kebabie słów kilka.

Kuchnia turecka w Polsce zyskuje coraz więcej zwolenników, szczególnym uznaniem cieszy się prawdziwy kebab turecki. Popularny döner kebap/kebab oznacza dosłownie „obracające się pieczone mięso”. Różnica w zapisie nie oznacza, że któreś danie czy „kebab” czy „kebap” jest prawdziwsze od drugiego. Mówimy w każdym przypadku o dokładnie tej samej potrawie. Turek w swoim lokalu użyje słowa „kebap”, a Arab „kebab”. Jednakże z uwagi na fakt, że w Polsce przyjęła się pisownia z końcówką „b”, to bardzo często i rodowity Turek mimo wszystko na swojej restauracji umieści napis „döner kebab”, co będzie ruchem czysto marketingowym. Podstawą oryginalnej potrawy jest mięso baranie, podawane bułce, picie lub macy, z surowymi warzywami oraz owczym serem, polane sosami. Do potrawy podaje się klasyczny turecki jogurt do picia, o dźwięcznej nazwie ajran, który jest bardzo słony.

Kebab w Polsce.

Oryginalny kebab turecki jest bardzo pożądaną potrawą, ze względu na charakterystyczny smak oraz formę podania. Kuchnia turecka w naszym kraju jest oferowana na bardzo różne sposoby. Sam kebab możemy zamówić w kilku różnych wariantach. Zestawy z kebabem, w Europie przybierają odmienną formę, która dostosowana jest odmiennych gustów Europejczyków. Jednak najczęściej jest to kebab z frytkami i surówką oraz sosem, na życzenie można zamówić dodatkowy ser. W Polsce rzadko zamówimy mięso w macy, raczej dominuje kebab w bułce, picie lub tortilli.

W każdym przypadku możemy wybrać inne mięso. Choć oryginalny kebab uwzględnia jedynie baraninę, to jednak nie każdy ten rodzaj mięsa lubi. Dlatego znajdziemy również kebab z kurczaka, wołowiny, jagnięciny czy mięsa baranio-wołowego. Do każdego kebabu można poprosić sos czosnkowy lub ketchup. Jednak w oryginalnym kebabie nie znajdziemy inny sosów niż łagodny i ostry. Różnica jest zauważalna również w surówkach, ponieważ w prawdziwej kuchni tureckiej otrzymamy kapustę pekińską, cebulę, ogórka i pomidora.

Pamiętajmy jednak, że fakt podania kebabu w innej formie, bardziej zbliżonej do polskich realiów, nie znaczy, że nie jest on pyszny. Świeży kebab, wykonany z wprawą i pasją, w dobrych przyprawach i z najlepszego jakościowo mięsa, zawsze gwarantuje niezapomniane doznania smakowe. Kebab zjeść możemy w barze, zabrać na wynos lub zamówić z dowozem do domu, co stanowi niesamowity komfort i daje możliwość cieszenia się ulubioną potrawą bez wychodzenia z mieszkania. Opcję zjedzenia na miejscu lub dowóz pod wskazany adres daje bar AM AM Kebab prowadzony przez Dawida Świetlika. Mieści się w Łomiankach i serdecznie zaprasza miłośników tureckiego przysmaku.