Surowe bądź suszone, daktyle są pełne właściwości odżywczych. Te owoce uwielbiane od czasów prehistorycznych są skarbnicą cukrów i potasu. Jakie witaminy zawierają daktyle? Przy jakich dolegliwościach warto je spożywać? Przeczytaj poniższy artykuł, aby dowiedzieć się wszystkiego o zdrowotnych właściwości daktyli i poznać sposoby, w jakie możemy je jeść.

Jakie są wartości odżywcze daktyli?

Daktyle to owoce daktylowca, uprawianego głównie w południowo-zachodniej Azji, północnej Afryce i na południu USA. Te najstarsze na świecie drzewa owocowe osiągają wysokość nawet 40 metrów. W krajach arabskich ich owoce nazywane są „chlebem życia”, ze względu na swoje właściwości odżywcze. Trzeba jednak pamiętać, że te będą różnić się między sobą w zależności od ich odmiany.

Co to oznacza, czy daktyle są zdrowe? Jak najbardziej, są one bogate w błonnik, witaminy, związki mineralne oraz przeciwutleniacze  i salicylany. W najpopularniejszej odmianie daktyli Deglet Noor znajdziemy 2,45 gramów białka w 100 gramach produktu, mniej niż 0,4 g tłuszczu, 75,03 g węglowodanów i 8 g błonnika.

Owoce te zawierają wiele witamin i minerałów. W surowych znajdziemy:

  • Witamina C – 0,4/0 mg
  • Tiamina – 0,052/0,050 mg
  • Ryboflawina – 0,066/0,060 mg
  • Niacyna - 1,274/1,610 mg
  • Witamina B6  - 0,165/0,249 mg
  • Kwas foliowy -  19/15 µg
  • Witamina A – 10/149 IU
  • Witamina E – 0,05/0 mg
  • Witamina K - 2,7/2,7 µg
  • Wapń – 39/64 mg
  • Żelazo - 1,02/0,90 mg
  • Magnez - 43/54 mg
  • Fosfor - 62/62 mg
  • Potas - 656/696 mg
  • Sód – 2/1 mg
  • Cynk - 0,29/0,44 mg

Jedząc te owoce, możemy zastanawiać się, czy daktyle tuczą? Zawierają one 282 kilokalorii w 100 gramach, zarówno w suszonych, jak i surowych, co oznacza, że w jednym daktylu znajduje się około 15 kcal. To sprawia, że są świetną przekąską.

Jakie są właściwości daktyli?

Daktyle są nie tylko pyszną, ale i zdrową przekąską, którą kupimy w każdym sklepie spożywczym. W Polsce najczęściej spotkamy słodkie daktyle suszone, które możemy jeść same, lub dodawać do przeróżnych deserów. Jednak smak nie jest ich jedyną zaletą.

Po surowe lub suszone daktyle powinny sięgać między innymi osoby, które zmagają się z zaparciami. Ze względu na wysoką zawartość błonnika, te owoce przyśpieszają perystaltykę jelit. Ich jedzenie przyniesie korzyści zdrowotne również osobom cierpiącym na nadkwasotę, jako że wykazują właściwości alkalizujące, czyli zobojętniające kwasy.

Ponadto, jedzenie daktyli jest dobrym pomysłem podczas intensywnego wysiłku fizycznego. Sportowcy docenią to, jak bogate w cukry proste są. Uzupełnią one niedobór glikogenu w mięśniach oraz potasu. Jak jeść daktyle? Możemy użyć ich jako prostej przekąski, spożywając je wprost z opakowania.

Nie tylko sportowcy, ale również osoby zmagające się z nerwami, powinny jeść daktyle, jako że te owoce są źródłem witamin z grupy B, odpowiedzialnej za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Suszone zawierają również taurynę, środek nasenny o działaniu antydepresyjnym/

Kto nie powinien jeść daktyli?

Chociaż są pyszne i zazwyczaj bardzo zdrowe, nie każdy powinien jeść daktyle. Zdecydowanie powinny ich unikać osoby z cukrzycą, jako że mają one wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że przyczyniają się do wzrostu poziomu cukru we krwi. Nie są zalecane również osobom, zmagającym się z nieżytem żołądka, kolką żołądkową i wzdęciami. Ze względu na to, że zawierają tyraminę, powinny unikać ich również osoby cierpiące na migrenę.