Ekogroszek to paliwo produkowane z węgla brunatnego lub kamiennego przeznaczone do spalania w niskoemisyjnych piecach. Jeżeli chcesz, aby Twój dom był ogrzewany w sposób ekologiczny, a przede wszystkim, ekonomiczny, powinieneś wybierać wysokiej jakości materiał opałowy o zestandaryzowanych parametrach. Sprawdź, jak wykonać selekcję ekogroszku, i co na temat mówi ekspert ze składu WIR.
Jak wybrać dobrej jakości ekogroszek?
Kupno taniego ekogroszku to tylko pozorna oszczędność. Paliwo z niesprawdzonego źródła może mieć niską wartość opałową, przez co do uzyskania tej samej jednostki energii będziesz musiał wykorzystać znacznie większe ilości surowca.
Materiały opałowe dostępne w naszym składzie są dokładnie opisane, dzięki czemu łatwo zweryfikujesz parametry produktu. W przypadku ekogroszku sprzedawanego luzem określenie jego faktycznej kaloryczności oraz zawartości popiołu, siarki i wody, bywa problematyczne
– mówi pracownik firmy WIR.
Dobrej jakości paliwo powinno odznaczać się niską wilgotnością, nieprzekraczającą 10%, oraz zawartością siarki poniżej 1%. Bardzo istotnym parametrem jest spiekalność – zbyt wysoka może prowadzić do zbrylania i pogarszania wydajności energetycznej opału (najlepszy opał ma poniżej 20 RI).
Kiedy kupować ekogroszek?
Idąc za radą pracownika składu WIR, najlepszym okresem na zakup ekogroszku jest sezon wiosenny. W tym czasie ceny za opał są niższe, zważywszy na mniejszy popyt oraz nadwyżki materiału, który pozostał po zimie. Przed nadejściem sezonu grzewczego popyt na paliwa stałe znacznie rośnie, a co za tym idzie następuje zwyżka cen. W okresach dużego zapotrzebowania na opał, wielu sprzedawców oferuje ekogroszek o wyższym stopniu wilgotności i niższej wartości energetycznej.
Uwaga! Pamiętaj, że najlepiej wybierać ziarna o granulacji od 13 do 25 mm. Im grubsze ziarna, tym wyższa kaloryczność. Z tego względu grubsza frakcja powinna stanowić ok. 80% opakowania, a mniejsza (5-12 mm) – nie więcej niż 20%.