Jesteś tym, co jesz - to znane powiedzenie doskonale pokazuje rolę odżywiania i jego wpływ na zdrowie. To, czym karmimy się każdego dnia, ma niebagatelny wpływ na zdrowie. Od dekad naukowcy są zgodni co do tego, jak powinna wyglądać zdrowa dieta - powinno być w niej dużo świeżych warzyw i owoców. Są one znakomitym naturalnym źródłem witamin, minerałów, antyoksydantów i innych cennych związków.
Jak warzywa i owoce wpływają na zdrowie?
Warzywa i owoce są przede wszystkim cennym źródłem wielu dobroczynnych związków w takiej postaci, w jakiej je stworzyła Matka Natura. Znajdziemy w nich mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym witaminę C, której bezwzględnie potrzebuje układ odpornościowy, witaminę A niezbędną dla zdrowia oczu, witaminę E istotną dla prawidłowego funkcjonowania mózgu, czy też magnezu kluczowego dla układu nerwowego, kostnego, mięśniowego, odpornościowego.
Warzywa i owoce to także świetne źródło błonnika, który obniża poziom „złego” cholesterolu i dba o prawidłową pracę układu pokarmowego. Znajdziemy w nich również antyoksydanty, czyli związki spowalniające proces starzenia się organizmu i zmniejszające ryzyko pojawienia się chorób cywilizacyjnych. To zaledwie kilka przykładów cennych substancji niezbędnych dla zdrowia - niepozorne warzywa i owoce zawierają ich znacznie więcej.
Korzyści, jakie daje roślinna dieta
Specjaliści są zgodni co to tego, że im więcej warzyw i owoców w diecie, tym lepiej. Oto kilka korzyści, jakie dają rośliny:
- Mniejsze ryzyko wielu chorób, w tym chorób cywilizacyjnych.
- Mniejsze ryzyko nadwagi.
- Pomoc w zrzuceniu zbędnych kilogramów.
- Piękny wygląd, zdrowe włosy, skóra i paznokcie.
- Bogactwo smaków, zapachów i aromatów.
Sprzedaż warzyw i sprzedaż owoców wysokiej jakości powinny być ważnym segmentem każdego sklepu spożywczego. Świeże, wysokie jakościowo produkty oferuje giełda spożywcza Praska Giełda Spożywcza S.A. Oddział PGS w Ząbkach (województwo mazowieckie).
Jak przyrządzić warzywa, aby nie tracić witamin?
Obecność warzyw i owoców w diecie to jedno, odpowiednie ich przygotowanie to drugie. Niestety, niemalże każda obróbka termiczna powoduje częściową utratę witamin i innych związków. Aby to ograniczyć, warto przyrządzać warzywa w odpowiedni sposób, np.:
- Gotować na parze lub w małej ilości wody pod przykryciem. Gotując w wodzie, warto wrzucać warzywa do garnka na wrzątek.
- Dusić, w miarę możliwości jak najkrócej.
- Piec pod przykryciem.
Warzywa przygotowane w ten sposób będą miały wspaniały smak, zapach i aromat. Ponadto utracą mniej cennych witamin, minerałów, antyoksydantów i innych związków.