W obecnych czasach komory chłodnicze można stosować w wielu miejscach, takich jak na przykład supermarkety, restauracje, stacje paliw czy cukiernie. Wykorzystywane są również w przemyśle farmaceutycznym oraz do przechowywania żywności w magazynach. Dzięki takim urządzeniom towar pozostaje dłużej świeży, a gwarancją ich skuteczności jest zakup od sprawdzonych producentów.

Kmp Sp. z o.o. – niesamowicie wydajne komory chłodnicze

W trakcie doboru urządzeń do komory chłodniczej konieczne jest obliczenie niezbędnej wydajności. W tym celu należy wziąć pod uwagę każdą stratę: przez temperaturę produktu, oświetlenie, rotacje, przegrody itp.

Istotne, aby zlikwidować mostki ciepła przy montażu. Im więcej ubytków tym dłużej pracuje sprężarka i większe obciążenie portfela związane z zużytą energią

- podkreślają specjaliści z firmy Kmp Sp. z o.o. Istnieje wiele czynników, na które trzeba zwrócić uwagę, aby układ nie był wysoko energochłonny. Jednak największy trud sprawia czynnik ludzki, którego policzenie jest niemożliwe, a odgrywa niebagatelną rolę. Dlatego należy skupić się na innych czynnikach związanych z jakością chłodziarki. Jedynie renomowane firmy gwarantują jakość funkcjonowania swoich urządzeń.

Sposoby na oszczędne chłodzenie produktów

Poza odzyskiem ciepła z komory, który jest najlepszym sposobem na spore oszczędności, można także wskazać parę innych czynników, dzięki którym możliwe jest uniknięcie zbędnych wydatków. Jednym z nich jest montaż kurtyny paskowej, której zadaniem jest blokowanie chłodu w czasie dostaw lub dłużej otwieranych drzwi komory. Innym bardziej skomplikowanym sposobem jest zastosowanie odszraniania gazami, zamiast elektrycznego. Jest to aż kilkanaście razy szybsze, a przy tym pozwala na maksymalne zachowanie temperatury w komorze chłodniczej. Ma to odzwierciedlenie również w oszczędności czasu i dodatkowej energii elektrycznej. Wzbogacając to o zastosowanie czujnika zalodzenia lameli, można sprawić, iż odszranianie będzie włączało się jedynie w razie potrzeby.